Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα εγγενή προβλήματα των τραπεζών αλλάζουν τις επενδυτικές προτεραιότητες του smart money στο Χ.Α. - Ενδιαφέρουσα η μερική… απεξάρτηση της αγοράς από τις τράπεζες αλλά.....

Τα εγγενή προβλήματα των τραπεζών αλλάζουν τις επενδυτικές προτεραιότητες του smart money στο Χ.Α. - Ενδιαφέρουσα η μερική… απεξάρτηση της αγοράς από τις τράπεζες αλλά.....
(upd2)Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πιο αντιπροσωπευτική της βαθμιαίας αλλαγής στο status quo που λαμβάνει χώρα στο Χ.Α. όλους τους τελευταίους μήνες - και δεν είναι άλλη από τη μερική απεξάρτηση της αγοράς από τον υπερβολικό εναγκαλισμό με τις τράπεζες.
Τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε μόλις στο +0,02% και η Εθνική με απώλειες -2,14%, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε στο +1,42% πάνω από τις 850 μονάδες και σε νέο υψηλό έξι εβδομάδων! Με αιχμή του δόρατος τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο προερχόμενες από το FTSE Large Cap 25, όσο και τη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, από τα 51,2 εκατ. ευρώ του τζίρου οι τράπεζες διακίνησαν μόλις στα 14 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 30% περίπου, έναντι 60%-70% που έφτανε έως πρόσφατα το στάνταρ της αξίας συναλλαγών τους. Επίσης, από τα 39,5 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου χθες, οι τράπεζες διακινήσαν μόνο τα 23,5 εκατ., ήτοι το 60% περίπου, ενώ έως πρόσφατα έφτασαν να κάνουν έως και 90% του όγκου!

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι σε μια συνεδρίαση με… απούσες τις τράπεζες, ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με άνοδο +3,92%, ενώ ο δείκτης της Μικρής & Μεσαίας αποτίμησης έκλεισε με άνοδο +6,01% και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 μηνών! Παραθέτουμε τα στατιστικά στοιχεία, καθώς επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα την ποιοτική στροφή της αγοράς όλους τους τελευταίους μήνες προς τις μη τραπεζικές μετοχές, τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Τα… πουλέν της πραγματικής οικονομίας

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι ένα από τα πλέον τραπεζοκεντρικά παγκοσμίως, όμως η αλήθεια είναι ότι το smart money εσχάτως αναζητά ευκαιρίες τοποθετήσεων σε υποτιμημένες ή ελκυστικές μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Η διετής υπερπίεση και η επικράτηση - επί μακρόν - του συστημικού, δημοσιονομικού ρίσκου, οδήγησε σε μνημειώδες «λιώσιμο» τις αποτιμήσεις και σε ιστορικό ναδίρ την κεφαλαιοποίηση κορυφαίων επιχειρήσεων, μονοπωλίων στο χώρο τους. Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής βγαίνουν ολοένα και περισσότερο οι μετοχές επιχειρήσεων που εμφανίζουν αναπτυξιακή δυναμική, διαθέτουν εξωστρέφεια, ή μπορεί να ωφεληθούν από κινήσεις αποκρατικοποιήσεων. Μετοχές εταιρειών με αξιόπιστο και συνεπές management, διεθνοποιημένο προφίλ και περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης. Λιγότερο ή περισσότερο, τόσο στη χθεσινή όσο και γενικότερα το τελευταίο διάστημα έχουν ξεχωρίσει στο Large Cap μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo και Intralot, ενώ και στο
μεσαίο χώρο καταγράφονται καλές κινήσεις από τίτλους όπως Υγεία, Lamda Development, Intracom, Fourlis, Ελληνικά Καλώδια, Σωλ. Κορίνθου, Σαράντης, Πλαίσιο, ΓΕΚ Τέρνα, Πλαστικά Θράκης, Σιδενόρ και Ιατρικό.

Το σημειολογικό ράλι των ΟΤΕ και ΔΕΗ από το ιστορικό ναδίρ

Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των ΟΤΕ και ΔΕΗ, των δύο (μακράν) μεγαλυτέρων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και εκ των κορυφαίων στη ΝΑ Ευρώπη, οι μετοχές των οποίων τον Ιούνιο έπεσαν στα ιστορικά χαμηλά των 1,09% και 1,13 ευρώ αντίστοιχα! Επρόκειτο για μια ακραία στρέβλωση, απόρροια όχι μόνο του οικονομικού – δημοσιονομικού ρίσκου, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας, μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών της 5ης Μαΐου.
Έκτοτε, η μετοχή του ΟΤΕ εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό +290% κλείνοντας χθες σε νέο υψηλό 16 μηνών, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ με άνοδο +338% έκλεισε σε νέο υψηλό 12 μηνών! Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης την ίδια περίοδο εμφανίζει άνοδο +79% ενώ ο τραπεζικός κλάδος μόλις… +58%! Παράλληλα, καμιά τραπεζική μετοχή δεν πλησιάζει καν τις επιδόσεις των ΟΤΕ και ΔΕΗ! Η επίδοση λοιπόν των δύο κορυφαίων blue chips, απλώς είναι η κορύφωση της σημειολογίας στην αλλαγή επενδυτικών προτεραιοτήτων που λαμβάνει χώρα στο Χ.Α. Δεδομένων των εγγενών προβλημάτων στις τράπεζες, πολλά χαρτοφυλάκια στράφηκαν στις «άλλες» μετοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφεται αξιοσημείωτη αφύπνιση μετοχών πολλών κλάδων όπως Μετάλλων, Ενέργειας, Κατασκευών και Υγείας, επιβεβαιώνοντας τη διάχυση ενδιαφέροντος που στη χθεσινή συνεδρίαση έφερε δεκάδες μετοχές με άνοδο από 5% έως +23,82%!

«Κούρσα» χωρίς τις τράπεζες

Εντελώς σημειολογική της αλλαγής στο status quo της αγοράς είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει στα υψηλά έτους, ενώ οι τράπεζες υπολείπονται άνω του 50% από τα υψηλά του 2012! Χθες, σε μια ημέρα που ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από τις 850 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 246,86 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 300 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά έτους των 540 μονάδων που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2012! Αριθμοί που ξεκάθαρα μαρτυρούν ότι η αγορά επέστρεψε στα υψηλά της, ΕΡΗΜΗΝ των τραπεζών! Οι τράπεζες, όλες οι τραπεζικές μετοχές απέχουν τα μέγιστα από τα υψηλά τους, τη στιγμή που πολλά χαρτιά του FTSE Large Cap 25 αλλά και δυναμικές μετοχές του μεσαίου χώρου (όπως ΓΕΚ Τέρνα π.χ.) ευρίσκονται σε υψηλά έτους ή ετών!

Ο εγκλωβισμός των τραπεζών και ο Γενικός Δείκτης

Οι τράπεζες βρίσκονται υπό την ομηρία της διαδικασίας επαναγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται, οπότε είναι θετική εξέλιξη η μερική απεξάρτηση της αγοράς από τον κλάδο. Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σ’ έναν ιδιότυπο εγκλωβισμό, καθώς έχει να αντιμετωπίσει καυτά θέματα στο άμεσο μέλλον, πολλαπλές αβεβαιότητες που σχετίζονται με την κρίση χρέους, την επαναγορά ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση. Μοιραία, το ειδικό βάρος των τραπεζικών μετοχών έχει περιοριστεί, όπως έχει περιοριστεί και η επιρροή τους στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες οκτώ θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων υπάρχει μόνο μία τραπεζική μετοχή (Εθνική), με την Alpha Bank στην 9η θέση, την Κύπρου στη 13η, την Πειραιώς στη 16η και τη Eurobank στη 17η θέση! Η Εθνική επηρεάζει μόλις κατά 4,72% το Γ.Δ, η Alpha Bank μόλις 3,06%, η Κύπρου 1,84%, η Πειραιώς 1,56% και η Eurobank 1,36%. Δηλαδή, ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος επηρεάζει μόλις κατά 13% περίπου το Γ.Δ. τη στιγμή που (μόνο) η Coca Cola 3E «κηδεμονεύει» τον κεντρικό δείκτη σε ποσοστό 21,93%, ο ΟΤΕ σε ποσοστό 7,79%, τα ΕΛΠΕ 7,59%, ο ΟΠΑΠ 6,28%, η ΔΕΗ 4,32% κ.ο.κ.

Μόνο με τράπεζες μακροχρόνιο και ανθεκτικό momentum στο Χ.Α.

Εν κατακλείδι, η αγορά από μόνη της δείχνει το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκεται σε μια δειλή έστω και όχι ολοκληρωμένη προσπάθεια μερικής απεξάρτησης από τον τραπεζικό… ζυγό. Το λέμε αυτό, γιατί, σε καλές για τις τράπεζες συνεδριάσεις, η κυριαρχία τους εξακολουθεί να είναι απόλυτη και καταλυτική, σε όγκους, τζίρους αλλά και αποδόσεις. Η αγορά λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να «πατήσει» μερικώς στα μη τραπεζικά blue chips και να κινηθεί περαιτέρω υψηλότερα. Μάλιστα, τα επίπεδα των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη ίσως δεν είναι μακριά, ακόμη και για τις συνεδριάσεις αυτού του έτους. Από εκεί και πέρα βεβαίως, πολλά σε σχέση με το (μακροπρόθεσμο) momentum του Χ.Α. εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις τράπεζες. Μόνο μέσα από αυτές μπορεί να περάσει μακροπρόθεσμη και ανθεκτική άνοδο, τέτοια που να αλλάξει εντελώς την εικόνα της αγοράς και να στείλει το Γ.Δ. 50% ή 100% υψηλότερα. Αυτό, δεν είναι κάτι που θα γίνει… αύριο. Είναι μια διαδικασία που περνά μέσα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και της «επιστροφής» των τραπεζών, που θα καθρεφτίσουν αυτή την εξυγίανση. Οι τράπεζες θα επιστρέψουν και θα χρηματοδοτήσουν ξανά τις επιχειρήσεις και γενικότερα το «σύστημα». Αυτό, θα προεξοφληθεί πολύ νωρίτερα στο ταμπλό.

Λεωνίδας Ζησίμου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης