Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Περί τα 30 δις ευρώ πρόσφεραν οι Έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι – Η επαναγορά πήγε καλά σε γενικές γραμμές εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης – Όχι πριν τη Δευτέρα η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων

tags :
 Περί τα 30 δις ευρώ πρόσφεραν οι Έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι – Η επαναγορά πήγε καλά σε γενικές γραμμές εκτιμά ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης – Όχι πριν τη Δευτέρα η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων
Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι Έλληνες και ξένοι ομολογιούχοι προσέφεραν 30 δισ. ευρώ στο σχέδιο επαναγοράς χρέους. «Η επαναγορά πήγε καλά σε γενικές γραμμές. Το ποσό που προσφέρθηκε από τους επενδυτές ήταν στο εύρος που αναμενόταν, περίπου 30 δισ. ευρώ», τόνισε.
Επίσημη ανακοίνωση πάντως για το θέμα δεν αναμένεται πριν από τη Δευτέρα δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος στο Reuters.
Οι ίδιες μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του πακέτου των 40 δισ. ευρώ της ΕΕ και του ΔΝΤ, για την ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε τον Νοέμβριο. Η μέση διάρκεια των δανείων διάσωσης της διαπλασσιάζονται σχεδόν για  30 χρόνια και μειώνονται τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε επίπεδο πολύ κάτω του 1%.
Σύμφωνα με τους όρους της, η Αθήνα θα δαπανήσει έως και 10 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δανείστηκε για να αγοράσει πίσω τα ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ. Αυτό είναι σχεδόν το ήμισυ των  63 δις ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Δεδομένου ότι τα ομόλογα θα πρέπει να αγοράσει πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία, το καθαρό χρέος της χώρας θα μειωθεί κατά περίπου 20 δισ. ευρώ.
Μια επιτυχημένη εξαγορά θα διασφαλίσει ότι το ΔΝΤ, το οποίο συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο των δανείων διάσωσης στην Ελλάδα, θα παραμείνει εντός της συμφωνίας διάσωσης. Θα ξεκλειδώσει επίσης την καταβολή των  34,4 δις. ευρώ της δόσης μέσα στο μήνα. Η Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα για να τα διαθέσει εκ νέου προβληματική οικονομία της καθώς και διευθετήσει τις οφειλές της με τους ιδιώτες.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν αρνηθεί εδώ και έξι μήνες να δώσουν χρήματα στην Ελλάδα, επειδή η χώρα δεν είχε εκπληρώσει τις υποσχέσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της πιο ανταγωνιστική.
Ηδη η Αθήνα έχει λάβει 148,6 δις ευρώ από τον Μαϊο του 2010.
Αλλά η διάσωση αυτή έχει βαρύ τίμημα. Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε αντάλλαγμα για τις ενισχύσεις έχουν βυθίσει τη χώρα σε οικονομική ύφεση. Η ανεργία σημείωσε ρεκόρ 26% το Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό την ευρωζώνη.
Η οικονομία διανύει πέμπτη συνεχή χρονιά της ύφεσης και αναμένεται να  συρρικνωθεί κατά 24%, μέχρι το 2014 όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη το 2014.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης