Ελλάδα

Προειδοποιεί η Τ.τ.Ε. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών – Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα κεφάλαια εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και για τις καταθέσεις

tags :
Προειδοποιεί η Τ.τ.Ε. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών – Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα κεφάλαια εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και για τις καταθέσεις
Σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που διατύπωσαν βουλευτές και σύνδεσμοι επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

«Η ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποσκοπεί στην αναπλήρωση των ιδίων κεφαλαίων που απώλεσαν οι τράπεζες, κυρίως λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της συμμετοχής τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» επισημαίνει σε έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή η Τράπεζα της Ελλάδας απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο αίτημα που διατύπωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας προκειμένου να δοθούν στην πραγματική οικονομία τα δύο τρίτα του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχετικό αίτημα είχε φέρει στη Βουλή με ερώτηση της προς το υπουργείο Οικονομικών η Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Οι προτάσεις για οριοθέτηση συγκεκριμένων ποσών ή ποσοστών κεφαλαίων μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα και την τελική διοχέτευση τους προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη δέσμευση των 2/3 του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την πραγματική οικονομία, αναδεικνύουν μεν το μέγεθος των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών αλλά δεν συνάδουν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών στην Ε.Ε.» τονίζει χαρακτηριστικά η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία αναφερόμενη στο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνει: «Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων δεν είναι μια τυχαία επιλογή της εθνικής εποπτικής αρχής ή της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ύψος των κεφαλαίων προκύπτει από το κοινό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών».
«Τυχόν αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα επίπεδα κεφαλαίων εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος - η ύπαρξη και λειτουργία του οποίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώτερη συνδρομή του στην παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία», σημειώνει η ΤτΕ, προσθέτοντας πως «χαμηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας θέτουν σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων καταθετών και μάλιστα εκείνων που επιλέγουν ή υποχρεώνονται να τις διατηρήσουν στις ελληνικές τράπεζες».
Στο έγγραφο της η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν βρίσκεται σε δυσαρμονία αλλά αντιθέτως αποτελεί προϋπόθεση για την απώτερη ικανοποίηση των αναγκών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων ενώ υπογραμμίζει ότι η χρήση της υφιστάμενης τραπεζικής υποδομής θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αποταμιευτών, με προοπτική περαιτέρω αύξηση των προσελκυόμενων καταθέσεων, και την ορθολογική κατανομή της χρηματοδότησης της πραγματική οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης