Ελλάδα

Draghi: Δεν δίδεται στην Ελλάδα φάρμακο που τη σκοτώνει - Δεν συζητήθηκε η μετακύλιση (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων - Πρώιμη κάθε συζήτηση για το buyback - Η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά για την Αθήνα - Να αναλάβει δράση ο επίσημος τομέας

Draghi: Δεν δίδεται στην Ελλάδα φάρμακο που τη σκοτώνει - Δεν συζητήθηκε η μετακύλιση (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων - Πρώιμη κάθε συζήτηση για το buyback - Η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά για την Αθήνα - Να αναλάβει δράση ο επίσημος τομέας
(upd12)Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, διαμηνύοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πως "ποτέ δεν συζητήθηκε ένα τέτοιο θέμα". Παράλληλα χαρακτήρισε πρώιμη κάθε συζήτηση για την εξέλιξη του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, εξηγώντας πως "είναι πολύ νωρίς να πούμε για το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναγοράς".
"Δεν θεωρώ ότι ζητάμε πολλά από τον ιδιωτικό τομέα να κάνει για την Ελλάδα. Αντίθετα ζητάμε από τον δημόσιο τομέα να κάνει πολλά" ανέφερε στη συνέχεια, πετώντας επί της ουσίας το μπαλάκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στήριξη της Αθήνας.
"Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα εξαιτίας της έλλειψης τήρησης του προγράμματός της", δεν παρέλειψε να σχολιάσει, αφήνοντας αιχμές για τις καθυστερήσεις που έχει σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια η ελληνική πλευρά.
"Δεν συμφωνώ ότι δίδεται στην Ελλάδα φάρμακο που τη σκοτώνει", σημείωσε στη συνέχεια ο τραπεζίτης για να εξηγήσει πως η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά πράγματα για να  στηρίξει την Αθήνα.
Ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρόσθεσε για να διευκρινίσει επίσης πως "η ΕΚΤ δεν λέει στις κυβερνήσεις τι πρέπει να κάνουν. Ξέρουν τις συνθήκες, ξέρουν τη λύση, πρέπει να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει".
Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα παραμείνουν σε ισχύ τα προσωρινά μέτρα της ΕΚΤ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, διεμήνυσε στη συνέχεια ο διοικητής της ΕΚΤ.
Όπως εξήγησε, η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα διατηρηθεί και το 2013, με την ουσιαστική ανάκαμψη να τοποθετείται στα τέλη του ερχόμενου έτους. "Στα τέλη του 2013 αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας", τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως θα συνεχιστεί η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και οι εκδόσεις ομολόγων των κυβερνήσεων συνιστούν τις δύο κύριες αιτίες για την ανησυχία των αγορών, όσον αφορά στην Ευρωζώνη.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ο Draghi και στα σχέδια για σύσταση μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, τόνισε πως η δόμηση ενός εποπτικού οργάνου των τραπεζών αποτελεί σημαντικό βήμα σύγκλισης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, εξήγησε πως δεν είναι εφικτό η ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών.
"Ένα πιστωτικό κραχ ήταν προ των πυλών το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αποφεύχθηκε από τα προγράμματα LTROs της ΕΚΤ", υποστήριξε ταυτόχρονα ο Draghi.
Εστιάζοντας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τον ESM, o Draghi υπογράμμισε πως συνιστά ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το ΟΜΤ.
Η ΕΚΤ θα στηρίζει τις χώρες εάν αυτές το ζητήσουν και ακολουθήσουν το πρόγραμμα που απαιτείται, πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο τραπεζίτης παραδέχθηκε πως το ΔΣ της ΕΚΤ πράγματι συζήτησε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά όπως εξήγησε,  στο τέλος επικράτησε η άποψη να διατηρηθεί αμετάβλητο.
"Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε διαφορές στο κόστος πιστώσεων σε διαφορετικές περιοχές της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αποτιμάται διαφορετικά ο κίνδυνος κάθε επιχείρησης σε συνδυασμό με τη χώρα που βρίσκονται", πρόσθεσε.
Παρουσιάζοντας ο Draghi τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο έτος, σημείωσε τα εξής: Η ανάπτυξη το 2013 αναμένεται μεταξύ -0,9% και +0,3%, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για -0,4% και +1,4% που είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει λίγο πάνω από το 2% το 2013, πρόσθεσε ο τραπεζίτης για να παρουσιάσει στη συνέχεια τις εξής εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό: Το 2012 στο 2,5%, το 2013 μεταξύ 1,1%-2,1% και το 2014 μεταξύ 0,6%-2,2%.
Υπάρχει κενό εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη
, παραδέχθηκε στη συνέχεια ο Draghi, αναφερόμενος στο χάσμα που διακρίνεται ανάμεσα στις δημοσιονομικά πειθαρχημένες χώρες και στις απείθαρχες. "Δεν είναι σωστό να εισαχθεί το ευρωομόλογο εάν δεν λυθούν τα προβλήματα τήρησης των κανόνων", πρόσθεσε."Οι δημοσιονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν και την ευρωζώνη", έσπευσε να προσθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης.

Αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Aμετάβλητο στο 0,75% διατήρησε, όπως άλλωστε αναμενόταν από τους παράγοντες της αγοράς, το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα, διατήρησε αμετάβλητο και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, M. Draghi. O διοικητής της ΕΚΤ καλείται να δώσει απαντήσεις για το μείζον ζήτημα της μετακύλισης της λήξης (rollover) των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Η ΕΚΤ καλείται επίσης να αναλύσει τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί να συνδράμει στη βοήθεια της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται, βάσει εγγράφου από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι το ενδεχόμενο μετακύλισης της λήξης των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να ελαφρύνει την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014 και 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Αναλυτές επισημαίνουν πως η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον χειρισμό της υπόθεσης των ελληνικών ομολόγων ακόμα και στο λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει δεδομένου ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι αυτές που θα αποφασίσουν αν αποδέχονται να αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν με νέους τίτλους, των οποίων θα έχει μετακυλιστεί η ημερομηνία λήξης τους. Πάντως, επισημαίνεται πως στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφασίσει μια κοινή γραμμή για το θέμα.
Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάποια περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου, διατηρώντας το αμετάβλητο πέμπτο διαδοχικό μήνα  στο 0,75%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να μονοπωλήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του  προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi στην οποία θα παρουσιάσει τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας που θα περιλαμβάνουν και μια πρώτη εκτίμηση για το 2014, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι οικονομικές της προβλέψεις για το 2013. Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2013, όπως είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της ελβετικής τράπεζας UBS, Donovan,  η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα έχει κανέναν αποτέλεσμα, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα,, Ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής είναι νεκρός.
Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε χθες το Reuters, πηγή της ΕΚΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το θέμα θα απασχολήσει σίγουρα τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ καθώς η συμβολή της ΕΚΤ στη βοήθεια της Ευρωζώνης για τη μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι ένα από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, έγγραφο που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, αναφέρει ότι η μετάθεση της λήξης των εν λόγω ομολόγων θα απάλλασσε την Ελλάδα από την υποχρέωση πληρωμής του ποσού των 3,7 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2014 και του ποσού των 1,9 δις ευρώ για την περίοδο 2015-2016.
Επισημαίνεται πάντως πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην τοποθέτηση της για αυτό το θέμα, καθώς οι εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που πρέπει να αποφασίσουν για το εάν θα αποδεχθούν να αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, με νέους τίτλους αναφορικά με τον χρόνο λήξης τους.
Πάντως, τονίζεται,  ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα επιχειρήσει να καθορίσει μια κοινή γραμμή για το ζήτημα αυτό.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει πως ελάχιστοι αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων της ενώ διχασμένοι ήταν στις εκτιμήσεις τους για το εάν αυτή η κίνηση θα γίνει στις αρχές του 2013.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας για το 2013, ακολουθώντας την κίνηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο.
Εν τω μεταξύ, να μην περιμένουν…χριστουγεννιάτικα δώρα από την σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προτρέπει τους επενδυτές η Credit Agricole. Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα υπάρξουν πιέσεις από κάποια μέλη της εκτελεστικής επιτροπής για μείωση επιτοκίων αλλά η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να τηρεί  στάση αναμονής.
Περιορισμένες είναι οι ελπίδες για τη λήψη αποφάσεων στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως άφησαν να διαφανεί μέσω δηλώσεων μελών της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα, σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Agricole.
Τα περισσότερα μέλη του δ.σ. ελπίζουν ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης, στο β΄εξάμηνο του 2013.
Η βελτίωση στα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της ευρωζώνης το Νοέμβριο, ενδεχομένως θα προσφέρουν στήριξη στη στάση αναμονής που έχει επιλέξει να τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Η αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ παραμένει, ενώ η συρρίκνωση του ΑΕΠ φαίνεται πως θα βαθύνει στο δ΄τρίμηνο.
Για τους παραπάνω λόγους, αναμένονται πιέσεις από κάποια μέλη της ΕΚΤ ώστε να μειωθούν τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνεδρίαση και να υποβαθμιστούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.
Η πιο σημαντική πρόβλεψη, αφορά τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ του 2014 και το επίπεδο του πληθωρισμού, τα οποία θα αποτελέσουν σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει ανοικτή σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτική

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης