Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι απάντησαν 283 funds managers σε έρευνα της Bank of America για μετοχές, νομίσματα, ομόλογα

Τι απάντησαν 283 funds managers σε έρευνα της Bank of America για μετοχές, νομίσματα, ομόλογα
Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος διαφαίνεται από την έρευνα της Bank of America/ Merrill Lynch που διενήργησε την περίοδο 8-14 Οκτωβρίου ανάμεσα σε 283 fund managers. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η διάθεση ανάληψης ρίσκου των managers έχει αυξηθεί σε σχέση με τρεις μήνες πριν, εξαιτίας κυρίως της νέας περιόδου νομισματικής χαλάρωσης που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει η Federal Reserve.
Αν και υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ, η υπόσχεση της Fed ότι θα στηρίξει την οικονομία δημιούργησε προσδοκίες για την πορεία των αγορών τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Επιπλέον, οι fund managers βλέπουν και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, απόρροια της περαιτέρω νομισματικής χαλαρωσης από τη Fed. Παρατηρώντας μάλιστα το διάγραμμα των απαντήσεων, διακρίνουμε ότι περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είμαστε στα μισά του οικονομικού κύκλου, ενώ μόλις το 2% θεωρεί ότι είμαστε ακόμη σε περίοδο ύφεσης.
Αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed θα δώσει τελικά ώθηση στην οικονομία. Ωστόσο, μόνο το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει αποφευχθεί εντελώς ο κίνδυνος διπλής ύφεσης, σε αντίθεση με το 82% εξ αυτών που θεωρεί ότι ο κίνδυνος παραμένει. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, η πλειονότητα θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει όχι μόνο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και στην Ιαπωνία.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 71% των ερωτηθέντων βλέπουν την αγορά των ομολόγων «υπερεκτιμημένη», η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2005. Το ποσοστό που θεωρεί ότι η αγορά είναι υπερεκτιμημένη φτάνει το 71%, εξαιτίας της υποπόδοσης των μετοχών.
Αναφορικά με τα commodities, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι έρχεται μεγαλύτερη άνοδος, καθώς των ποσοστό των θετικών απαντήσεων ανέβηκε στο 17%, από 4% στην προηγούμενη έρευνα πριν από τρεις μήνες. Ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί το χρυσό υπερτιμημένο (από 19% προηγουμένως), ενώ στο αργό, μόλις το 12% των fund managers θεωρεί ότι το εμπόρευμα είναι υποτιμημένο (από 10% προηγουμένως).
Τέλος, στα νομίσματα, το 45% των fund managers βλέπει υποτιμημένο το δολάριο, εξαιτίας της νέας περιόδου νομισματικής χαλάρωσης της Fed, ενώ το 70% θεωρεί το γιεν υπερτιμημένο. Διχασμένοι είναι οι επενδυτές για το ευρώ, καθώς το 45% θεωρεί το ευρώ υπερτιμημένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης