Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Θετική η Τρόικα για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών; - Προκύπτει κεφαλαιακό όφελος 6 δισ. - Οι τράπεζες ζητούν και φορολογική ασυλία

Θετική η Τρόικα  για την αναβαλλόμενη φορολογία των τραπεζών; - Προκύπτει κεφαλαιακό όφελος 6 δισ. - Οι τράπεζες ζητούν και φορολογική ασυλία
(upd2) Η αναβαλλόμενη φορολογία από το PSI+ και την επαναγορά φαίνεται να είναι το δέλεαρ του ελληνικού κράτους προς τις τράπεζες για να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.
Ήδη έχει τεθεί πρόταση στην Τρόικα και την ΕΕ που εξετάζουν το όλο θέμα καθώς ενώ μέχρι πρότινος η αναβαλλόμενη φορολογία εστιαζόταν στο PSI+ πλέον διευρύνεται και στο buyback στην επαναγορά χρέους. Το συνολικό δυνητικό κεφαλαιακό όφελος μπορεί να φθάσει τα 6 δις ευρώ.

Το www.bankingnews.gr ανέφερε νωρίτερα

Μια λύση μεταξύ πολλών που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθούν φορολογικά κίνητρα προς τις τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού δημοσίου.
Η πρόταση που έχει υπάρξει είναι
1)να κλειδώσει η αναβαλλόμενη φορολογία και από το PSI+ και από την επαναγορά στα κεφάλαια και η ΤτΕ να συμπεριλάβει στα πλάνα όταν θα καθορίσει το ύψος  ανακεφαλαιοποίησης κάθε τράπεζας όχι μόνο τα 4,2 δις ευρώ της αναβαλλόμενης φορολογίας του PSI+ αλλά και την αναβαλλόμενη φορολογία της επαναγοράς.
Συνολικά 6 δις ευρώ.
2)Να δοθεί κάποιας μορφής φορολογική ασυλία για χρόνια στις τράπεζες που είτε να μπορούν να μεταφέρουν το όφελος από το μέλλον στο παρόν είτε να διαθέτουν την φορολογική ασυλία για προκαθορισμένο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι προτάσεις πολλές και κάθε πρόταση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αρκεί να βοηθάει τις τράπεζες μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις.
Όμως το credit enhancement είναι η καλύτερη λύση είτε για το σύνολο των ομολόγων είτε για το 50% των ομολόγων.
Οι επιλογές είναι δύο.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 14,5 δις ευρώ ομόλογα σε ονομαστικές αξίες.
Α)Να πωλήσουν στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της επαναγοράς τα μισά τους ομόλογα δηλαδή 7,25 δις ευρώ και ως αντιστάθμισμα για τα υπόλοιπα 7,25 δις ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας να τα εγγυηθεί το ΤΧΣ μέσω του  credit enhancement η ελληνιστή πιστωτική βελτίωση.
Οι τράπεζες θα εκχωρήσουν στο ΤΧΣ το 50% των ομολόγων το οποίο θα μπορεί το Ταμείο να το αξιολογήσει-αξιοποιήσει με το ελληνικό δημόσιο. Το υπόλοιπο 50% θα το έχουν πωλήσει στο ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της επαναγοράς.
Β)Το ΤΧΣ να εγγυηθεί το 100% των ομολόγων και οι τράπεζες να εκχωρήσουν το 100% των ομολόγων που κατέχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης