Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική Βουλή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα - Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα η ευρωζώνη θα διαλυθεί - Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει

tags :
Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε η γερμανική Βουλή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα - Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα η ευρωζώνη θα διαλυθεί - Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει
(upd2)Με 473 ψήφους υπέρ, 100 κατά και 11 αποχές η Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε στη σημερινή της ψηφοφορία τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα


Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγα χρόνια, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.
Ωστόσο, ο Schaeuble τόνισε ότι  η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και ότι έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται τα σημάδια των πρώτων επιτυχιών από τη διάσωση της χώρας. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας  ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης», υπογραμμίζοντας πάντως πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αρχίσει τη διαδικασία διάσπασης της Ευρωζώνης.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, ομολόγησε ο Schaeuble, αλλά, όπως είπε «αυτό ισχύει για πολλές χώρες». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναφέροντας πως η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση». Επιπλέον ζήτησε από τους βουλευτές να σταματήσει η φημολογία περί απομείωσης του ελληνικού χρέους καθώς πυροδοτείται η αστάθεια και αβεβαιότητα στις αγορές.
«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ» τόνισε ο Schaeuble, υπογραμμίζοντας πως η βοήθεια στην Ελλάδα θα δίνεται «μόνο όταν οι δεσμεύσεις εφαρμόζονται με συνέπεια, βήμα βήμα».
Κατόπιν της ομιλίας του Schaeuble, το λόγο πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Frank Walter Steinmeier, ο οποίος επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα. «Αυτό που μας ζητάτε είναι να ψηφίσουμε, να περιμένουμε και να δούμε. Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριες Schaeuble» είπε ο Steinmeier, τονίζοντας πως η κυβέρνηση φοβήθηκε να πει την αλήθεια στο λαό ότι η κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς. «Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη» είπε ο Steinmeier απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση ενώ επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για το εάν θα επιτύχει η επαναγορά του προγράμματος επαναγοράς χρέους. «Ξέρετε ότι στο τέλος δεν θα αποφευχθεί το κούρεμα, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD. «Η απόφαση του Eurogroup δεν δίνει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Αγοράσατε χρόνο κύριε Schaeuble, για την Ελλάδα αλλά και για την κυβέρνησή σας» κατέληξε ο Steinmeier.
Από την πλευρά του o επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, Rainer Bruederle αφού σημείωσε πως η θεραπεία για τους Έλληνες είναι πικρή, υπογράμμισε πως αν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο haircut στον επίσημο τομέα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον, τονίζοντας πως εάν αποτύχει το πρόγραμμα για την Ελλάδα, υπάρχουν κίνδυνοι για όλη την Ευρώπη.
«Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να πληρώσει μόνη της. Το μόνο που κάνετε είναι να ρίχνετε λεφτά στην άμμο για να σώσετε την χρεοκοπημένη σας πολιτική» είπε η βουλευτής του αριστερού Die Linke, Sahra Wagenknecht.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο W. Schaeuble εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Beckmann», μία από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, επαινώντας τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης: «Τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Η νέα κυβέρνηση λαμβάνει επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα με μεγάλη σοβαρότητα» λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεμελιώνει την απόφασή του για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και με λογιστικούς όρους: «Η διάλυση της ευρωζώνης θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση. Είναι πιο ορθή απόφαση να το αποφύγουμε αυτό, επενδύοντας μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης