Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μη ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για την HSBC- Societe Generale: Παραμένουν οι δυσκολίες για την Ελλάδα

Μη ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για την HSBC- Societe Generale: Παραμένουν οι δυσκολίες για την Ελλάδα
(upd)Μη ελκυστικά χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τα ελληνικά ομόλογα η HSBC Holdings, σε ανάλυση της στην οποία αποδίδει την παραμονή των spread σε υψηλά επίπεδα λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Στο σημείωμα της ανάλυσης του Steve Major, επικεφαλής έρευνας της τράπεζας, επισημαίνεται ότι τα ελληνικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα ανήκουν στην κατηγορία 3, στην οποία εντάσσονται οι χώρες που έχουν οριακή ή καθόλου πρόσβαση στις αγορές για δανεισμό. Ο αναλυτής προσθέτει ότι και η Ισπανία και η Ιταλία εμφανίζουν υψηλά επίπεδα χρέους, ωστόσο σε σχέση με τις τρεις πρώτες χώρες, βρίσκονται σε καλύτερη “δημοσιονομική” θέση. Μάλιστα, σύμφωνα με την κλίμακα διαβάθμισης που χρησιμοποιεί οι δύο αυτές χώρες ανήκουν στην κατηγορία 2.
Η HSBC κάνει και μία μικρή αναφορά στη βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ενώ η Ιρλανδία ανέβαλε την έκδοση ομολόγων για να αποφύγει τα διαρκώς κλιμακούμενα επιτόκια δανεισμού. Υπενθυμίζεται εδώ όμως, ότι, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς το www.bankingnews.gr, η HSBC υπήρξε είναι ένας από τους αγοραστές των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται σήμερα στις 660 μονάδες βάσης, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν στις 826 μονάδες βάσης. Την ίδια ώρα, το spread στην Ιρλανδία διαμορφώνεται στις 411 μονάδες, και στην Ισπανία και την Ιταλία στις 174 μ.β. και 147 μ.β. αντίστοιχα.

Societe Generale: Παραμένουν οι δυσκολίες για την Ελλάδα

Άμεση είναι η εξάρτηση του προϋπολογισμού του 2011 από τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, τα οποία εξακολουθούν να συμβάλλουν στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας και κυρίως στη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο μεγάλη έμφαση δίνεται και στον τομέα των εσόδων, σχολιάζει σε έκθεση της με σημερινή ημερομηνία η Societe Generale. Ήδη το κλιμάκιο της τρόικας κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Αθήνα, αλλά και οι αναλυτές εντοπίζουν στα έσοδα το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει o διεθνής οίκος, γενικότερα οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ξεπεράσει προσωρινά τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ωστόσο εκτιμάται, ότι ίσως η ηρεμία είναι μια μεταβατική περίοδος πριν την καταιγίδα. Παρόλα αυτά,  οι περισσότερο αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες, κάνουν μεγάλες προσπάθειες να φτάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει για φέτος.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, βασικός παράγοντας που βοηθάει στην ουσιαστική μείωση του ελλείμματος είναι η  αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή της φορολογικής συμμόρφωσης.
Παρά τις όποιες αλλαγές ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες για την Ελλάδα να «πιάσει» του στόχους της σε ότι αφορά τα έσοδα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στις 22 Οκτωβρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα και το πόρισμα της Εurostat για το έλλειμμα του 2009, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι θα ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ, αναφέρει η Societe Generale.
Γενικότερα πάντως, αν και έχουν περάσει στο παρασκήνιο οι φόβοι περί χρεοκοπίας, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης, παρόλα αυτά η Societe Generale εκτιμά ότι είναι καταδικασμένες σε ισχνή ανάπτυξη και το 2011 .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης