Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες στο 25% της αξίας θα προτείνει ο Schaeuble στο Eurogroup - Bild: Επιπλέον δάνειο 14 δισ. ευρώ έως το 2014, θέλει να χορηγήσει η Γερμανία στην Ελλάδα

Επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες στο 25% της αξίας θα προτείνει ο Schaeuble στο Eurogroup - Bild: Επιπλέον δάνειο 14 δισ. ευρώ έως το 2014, θέλει να χορηγήσει η Γερμανία στην Ελλάδα
(upd2)Την επαναγορά του 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble στο σημερινό Eurogroup, με στόχο την μείωση του ελληνικού χρέους κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε επαναγορά του 50% των 60 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ιδιώτες, στο 25% της αξίας τους. Η επαναγορά η οποία θα στοιχήσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από την ελληνική κυβέρνηση και το υπόλοιπο με τα κέρδη που θα εξοικονομηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, ο Schaeuble δήλωσε ότι οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες.
Το ενδεχόμενο να χορηγήσει στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ επιπλέον μέχρι το 2014, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Bild, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Μια ελληνική χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί με κέθ μέσο, δηλώνουν οι πηγές, ενώ υπογραμμίζουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα.
Σχολιάζοντας τη φημολογία για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα, η γερμανική εφημερίδα Welt παρατηρεί: «Το δημοσιονομικό δίκαιο δεν αφήνει περιθώρια, όπως και η απαγόρευση της χρηματοδότησης κρατών μέσω των κεντρικών τραπεζών που κατέχουν σημαντικό μέρος του χρέους. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα εγκαταλείπονταν ένα μέσο άσκησης πιέσεων».
«Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι το κούρεμα του χρέους θα έρθει παρόλα αυτά εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όσο περισσότερο περιμένει κανείς, τόσο πιο ακριβό θα είναι. Πολλά μέτρα βοήθειας άλλωστε που φάνηκε καταρχήν να παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα ευρωπαϊκών συνθηκών ή του συντάγματος, ήταν ξαφνικά δυνατά και αναγκαία. Θα ήταν καλό η γερμανική κυβέρνηση να επεξεργαστεί εκ νέου τη διήγησή της για τη διάσωση της νομισματικής ένωσης. Γιατί πολλοί Γερμανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η μιζέρια δεν έχει ξεπεραστεί».
Το θέμα σχολιάζει και η Schwäbische Zeitung σημειώνοντας: «Ένα τέτοιο κούρεμα για την Ελλάδα πάσχει σε κάποια λεπτομέρεια: αυτή τη φορά θα έπληττε κυρίως τον δημόσιο τομέα. Τα ευρωπαϊκά κράτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασαν μαζικά ελληνικούς τίτλους, την ώρα που ιδιωτικές τράπεζες, ασφαλιστικές και κερδοσκόποι αποσύρονταν συστηματικά. Σε αντίθεση με το τελευταίο κούρεμα λοιπόν, το επόμενο θα έπληττε με όλη της τη σφοδρότητα τους φορολογούμενους. Αντί να διαγράψει κανείς το χρέος των Ελλήνων, θα ήταν προτιμότερο να τους δώσει περισσότερο χρόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης