Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έχασε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από τη Moody's η Γαλλία - Την υποβάθμισε σε Αa1 - Αρνητικό το outlook - Μειώνεται η ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί μελλοντικά οικονομικά σοκ – Moscovici: Η υποβάθμιση δεν αμφισβητεί το μεταρρυθμιστικό έργο

tags :
Έχασε  την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από τη Moody's η Γαλλία - Την υποβάθμισε σε Αa1 - Αρνητικό το outlook  - Μειώνεται η ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί μελλοντικά οικονομικά σοκ – Moscovici: Η υποβάθμιση δεν αμφισβητεί το μεταρρυθμιστικό έργο
(upd)H κρίση χρέους πλέον απειλεί ορατά τον πυρήνα της Ευρωζώνης... Οι φόβοι επαληθεύτηκαν. Η Μοody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της Γαλλίας, στερώντας από τη χώρα την κορυφαία αξιολόγηση AAA. Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
Eιδικότερα, η Moody's ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, κατά μια βαθμίδα και συγκεκριμένα σε Αa1 από ΑΑΑ προηγουμένως, με το οutlook να παραμένει αρνητικό.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος, η ικανότητα της Γαλλίας να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικά οικονομικά σοκ στην Ευρωζώνη έχει σημαντικά μειωθεί.
Αναφερόμενη η Moody’s στην πορεία της γαλλικής οικονομίας προειδοποιεί πως οι προοπτικές για την ανάπτυξή της επηρεάζονται - αρνητικά - από μια σειρά δομικών προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.
Ποιες είναι όμως οι εν λόγω δομικές προκλήσεις που απειλούν τη γαλλική οικονομία; Η Μοοdy's εξηγεί:
- Σταδιακή απώλεια ανταγωνιστικότητας
- Σημαντικά εμπόδια στην αγορά εργασίας της χώρας, αλλά και στην αγορά παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών.
Η Μοοdy's κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για ένα "αβέβαιο δημοσιονομικό outlook", ως αποτέλεσμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της χώρας, τόσο σε μακροπρόθεσμο, όσο και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
"Οι προβλέψεις για ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας στο 0,8% το 2013 και στο 2% το 2014  χαρακτηρίζονται πλέον υπερβολικά αισιόδοξες", υποστηρίζει μεταξύ άλλων στη σχετική έκθεσή της η Moody’s.
"Η έκθεση της Γαλλίας στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τόσο μέσω των εμπορικών δεσμών, όσο και των τραπεζών, παραμένει επικίνδυνα μεγάλη. Οι υποχρεώσεις της Γαλλίας να παράσχει στήριξη σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο", υποστηρίζει στη συνέχεια ο οίκος.
Ωστόσο, η Moody’s δεν παραλείπει να επισημάνει πως η νέα αξιολόγηση της Γαλλίας, Αa1, συνιστά μια πολύ υψηλή αξιολόγηση, που αντανακλά την ισχύ της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία αφορά σε:
- μια μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία
- μια ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και του απαραίτητου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που θα συμβάλλει στις προσπάθειες μείωσης του γαλλικού χρέους.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τα οικονομικά θεμελιώδη και το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, P. Moscovisi, στον απόηχο της υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s.
Η Γαλλία παραμένει μία από τις χώρες του ευρώ με την καλύτερη αξιολόγηση, υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

(Πρώτη ενημέρωση: 00:11)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης