Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup δίνουν τον τόνο στις διαπραγματεύσεις - Ρεαλισμό στους χειρισμούς για την Ελλάδα ζητά το ΔΝΤ - Δημοσκοπήσεις προκαλούν τριγμούς στη Γερμανία...

tags :
Μπαράζ δηλώσεων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup δίνουν τον τόνο στις διαπραγματεύσεις  - Ρεαλισμό στους χειρισμούς για την Ελλάδα ζητά το ΔΝΤ - Δημοσκοπήσεις προκαλούν τριγμούς στη Γερμανία...
Μόλις ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, όπου αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, αξιωματούχοι, τραπεζίτες, οίκοι και ηγέτες προέβησαν σε μπαράζ δηλώσεων, δίνοντας λίγο-πολύ τον τόνο που θα επικρατήσει στις διαβουλεύσεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιδιώκει την διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, πριν τη συνεδρίαση των Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ στο παρασκήνιο παίζουν σενάρια ανασχηματισμού, μετά την εκταμίευση των 31,5 δισεκ. ευρώ…
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Joerg Asmussen, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα πιθανώς θα χρειαστεί νέα δανειακή σύμβαση μετά το 2014. Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Αsmussen παραδέχθηκε ευθέως πως η χώρα μας θα χρειαστεί νέο δάνειο μεταά την διετή προσαρμογή και χρηματοδότηση της για την περίοδο 2013-2014, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στο κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης. "Πρέπει να είμαστει ειλικρινείς. Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές το 2015 ή το 2016 και αυτό σημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητο και ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής.
Στο μεταξύ, στην πραγματικότητα και όχι "σε ευσεβείς πόθους" θα πρέπει να βασίζεται η συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς της πιστωτές, με σκοπό την μείωση του χρέους της, διεμήνυσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.
"Πάντοτε με καθοδηγούν δύο στόχοι: το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να είναι σταθερό, πειστικό στο σήμερα, βιώσιμο στο αύριο, με ρεαλιστικές ρίζες και όχι βασισμένο σε ευσεβείς πόθους", διεμήνυσε η επικεφαλής του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι δεύτερος στόχος της είναι να διατηρηθεί η συνοχή, η αξιοπιστία και η ποιότητα των συμβουλών του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα επιβάρυνε με δισεκατομμύρια τις χώρες της ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία. Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Focus, το μερίδιο που αναλογεί στο ΔΝΤ σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους υπολογίζεται στα 4,48 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν, λοιπόν, αποχωρήσει το ΔΝΤ, την επιβάρυνση αυτή θα επωμισθεί η ευρωζώνη και το ποσό που αναλογεί στη Γερμανία υπολογίζεται στα 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν μάλιστα το ΔΝΤ εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 18,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και το ποσό που αναλογεί στο Βερολίνο θα ανέλθει στα 4,94 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα παραμένει αδιαπραγμάτευτος ο στόχος του 120% του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ; Εξαρτάται από την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον καθορισμό αυτού του θέματος αλλά και για το γενικότερο μέλλον του Διεθνούς Νοιμισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, επισημαίνει σχετικά η Barclays Capital.
Από αυτή την άποψη, η Barclays εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη σημασία του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος για την επίτευξη επιτυχών μεταρρυθμίσεων.
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού. Βασική αρχή για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι ότι η βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο υπό όρους. Και οι όροι είναι η εξοικονόμηση και οι μεταρρυθμίσεις", τονίζει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ.  Μιλώντας στην γερμανική "Bild am Sonntag" αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να συναινέσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, νέο πλήγμα για την κυβέρνηση της Angela Merkel αποτελεί νέα "εσωτερική δημοσκόπηση", σύμφωνα με την οποία οι Γερμανοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς της Καγκελαρίας. Εντούτοις το 67% θεωρεί "αρκετά καλούς" τους χειρισμούς της ίδια της Merkel.
Υπέρ της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με επιπλέον δανεισμό τάσσεται το 47% των Γερμανών πολιτών, σύμφωνα με σχετική σφυγμομέτρηση, την ώρα που οι πιέσεις στην κυβέρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, για την στάση της προς την χώρα μας είναι έντονες, εν αναμονή και του Eurogroup της Τρίτης.  Πιο αναλυτικά, όπως αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου του κρατικού γερμανικού δικτύου ZDF, μόλις το 17% των Γερμανών πιστεύει ότι η χώρα μας θα τηρήσει τους συμπεφωνημένους όρους, ενώ την ίδια στιγμή, το 79% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες. Το εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό του 42% τάσσεται κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα..
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται ανά τον κόσμο αναλυτές και επενδυτές για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένων των συνεχιζόμενων διχογνωμιών που εντοπίζονται στους κύκλους των δανειστών της Ελλάδας.
"Η Ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στα... μισά του δρόμου όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Από τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άρση του αδιεξόδου έχουν ληφθεί μόλις τα μισά", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Leo Chan, της ABN Amro Bank. "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προκαλεί τριγμούς στις αγορές", προειδοποιεί ο Chan.
"Τα πράγματα είναι απλά. Μια είναι η λύση για την Ελλάδα. Η πλήρης διαγραφή του ελληνικού χρέους", υποστηρίζει από την πλευρά του ο Moorad Choudhry της Royal Bank of Scotland. "Εάν η Ευρωζώνη επιθυμεί τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί, να ακυρωθεί. Είναι τόσο απλό..." τονίζει με νόημα.
"Το ΔΝΤ αναμένει τη βούληση των Ευρωπαίων για την επίλυση της ελληνικής κρίσης" διαμηνύει από την πλευρά του ο Marcus Ashworth, κορυφαίο στέλεχος της Espirito Santo Investment Bank, εστιάζοντας στην κρισιμότητα της διαμάχης μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Την προσοχή εφιστά στο μεταξύ, ο Jin Liqun, επικεφαλής του κινεζικού fund China Investment Corporation (CIC), καθώς στην εξ' ολοκλήρου απόρριψη της λιτότητας στην ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει ο θυμός που επικρατεί στο λαϊκό αίσθημα.
Σε συνέντευξή του στην Guardian ο Jin τονίζει ότι οι λαοί βρίσκονται σε οριακό σημείο, αν και παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουλεύουν περισσότερο. "Η αδικαιολόγητη σκληρότητα στη λιτότητα ρισκάρει να υπάρξουν σπασμωδικές κινήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων", υποστηρίζει ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε. "Το γεγονός ότι ο κόσμος διαδηλώνει και καταλήγει στη βία αποδεικνύει ότι η ανοχή της κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά της", εκτιμά ο Jin, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξουν αναπτυξιακές πολιτικές, με σκοπό την επίτευξη της συναίνεσης….
Η Τρίτη αναμένεται να είναι υψίστης σημασίας ημέρα για την Ελλάδα, οπότε και θα κριθούν πολλά για την οικονομία της χώρας, αλλά και για την στάση που θα κρατήσουν οι εταίροι μας, με το βλέμμα παράλληλα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου)…

Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης