Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρήτρες – «φωτιά» για τα ελληνικά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις όλες τις εκκρεμότητες – Σε επιτήρηση και ο Ειδικός Λογαριασμός με τα λεφτά της δόσης – Ποινές σε φορείς που δεν καλύπτουν τους στόχους

Ρήτρες – «φωτιά» για τα ελληνικά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις όλες τις εκκρεμότητες – Σε επιτήρηση και ο Ειδικός Λογαριασμός με τα λεφτά της δόσης – Ποινές σε φορείς που δεν καλύπτουν τους στόχους
Με το δικαίωμα της Τρόικας να απολύει εργαζόμενους , να κόβει όποτε θέλει δαπάνες από το Δημόσιο και να αυξάνει αυτόματα τους φόρους σε περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα παρεκκλίνει των δημοσιονομικών στόχων, πηγαίνει αύριο στο Eurogroup o Γιάννης Στουρνάρας για να πάρει την δόση των 31,5 δις. ευρώ.
Νωρίτερα, θα έχει καταθέσει στην Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που «απουσίαζαν» από το «πακέτο» μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (2013 – 2016) που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρόκειται να ενταχθούν:
· Οι «ρήτρες» αυτόματης διόρθωσης. Η συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με την Τρόικα προβλέπει ότι σε κάθε απόκλιση του προγράμματος να υπάρχει έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες εξαιρούμενων μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Οι ρήτρες επεκτείνονται και στους στόχους των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις που είναι συνδεδεμένοι με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απαίτηση της Τρόικας είναι κάθε αποτυχία στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπει ως ποινή την περικοπή δαπανών σε ποσοστό 50% από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
· Το πρόγραμμα αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Η συμφωνία με τους ξένους προβλέπει ως απαιτούμενη δράση ένα τριμηνιαίο κυλιόμενο πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα οδηγηθούν στην έξοδο από το 2013 έως και το 2015. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να καταρτιστεί η λίστα με τους 5.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013.
· Ειδικό Λογαριασμό. Η τρόικα έχει ζητήσει η εποπτεία του ειδικού λογαριασμού να ενισχυθεί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λογαριασμός θα ενεργοποιηθεί πλήρως με την καταβολή της δόσης των 31,5 δις. ευρώ ή της mega δόσης των 44,6 δις. ευρώ. Ποσό το οποίο στη συνέχεια θα διανεμηθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με το ταμειακό έλλειμμα τη Κυβέρνησης, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ( 3,5 δισ. ευρώ), ωριμάνσεις χρέους ( 13,4 δισ. ευρώ) και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 24 δισ. ευρώ.
· Μηχανισμός Επίτευξης Στόχων. Θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη του 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο. Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης