Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο Κατάρ ο Σαμαράς για προσέλκυση νέων επενδύσεων – Φουντώνουν τα σενάρια για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Θέλουμε η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ

tags :
  Στο Κατάρ ο Σαμαράς για προσέλκυση νέων επενδύσεων – Φουντώνουν τα σενάρια για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Θέλουμε η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ
Eπισκέψεις στο εξωτερικό αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Κατάρ στις  27 Νοέμβρη ενώ όπως επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλα ταξίδια σε άλλες χώρες πριν από τα Χριστούγεννα. Η κίνηση αυτή αντανακλά, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph την αποφασιστικότητα της Αθήνας να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις αλλά και να «σπάσει» την οικονομική εξάρτησή από τους πιστωτές της - την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και όλα αυτά όταν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στους κύκλους της ΕΕ φουντώνει και όλοι αναζητούν την λύση «του γρίφου».
Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενώ οι ηγέτες επιμένουν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για να δοθεί η δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, όταν θα συνεδριάσουν την Τρίτη. Αναμένεται δε να προχωρήσουν με το θέμα της διετής παράτασης στην χώρα προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους στόχους της, παρά την αντίθεση από την επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde.
Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους στην Ελλάδα στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 – ο λεγόμενος στόχος «βιωσιμότητας του χρέους" - ήταν μια προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο δεύτερο ελληνικό bail-out.
Η κ. Lagarde επέμεινε η τρόικα θα καταλήξει σε συμφωνία τελικά. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εργαζόμαστε σκληρά. Έχουμε επικεντρωθεί στον ίδιο στόχο, που είναι ότι ... η Ελλάδα μπορεί να λειτουργεί σε μόνιμη βάση, μπορεί να ανακτήσει, να σταθεί ξανά στα πόδια της και μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές το συντομότερο δυνατό "
Αναφερόμενος στο θέμα τη χρηματοδότησης της Ελλάδας, ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για βοήθεια προς την Ελλάδα ... είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση."
Από την πλευρά του ο Douglas Renwick, διευθυντής της Fitch Ratings τάσσεται υπέρ της διετής παράτασης στην Ελλάδα δηλώνοντας: «Με την Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζονται."
Εν τω μεταξύ, Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να διαγραφεί περισσότερο χρέος της Ελλάδας καθώς στα επίπεδα αυτά δεν είναι βιώσιμο. Μάλιστα δήλωσε δήλωσε πως ένα κούρεμα "θα είναι απαραίτητο στο τέλος", ώστε η Ελλάδα μπορεί να «ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. ". Αλλά προειδοποίησε ότι η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να συμβεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, η σκληρή στάση της Ευρώπης αμφισβητείται από ένα από τα μεγαλύτερα αφεντικά επενδύσεων της Κίνας. Ο Jin Liqun, πρόεδρος του συμβουλίου της Investment Corporation (CIC), δήλωσε ότι "η τρέχουσα στρατηγική της ΕΕ μας οδηγεί σε αδιέξοδο». Ο Κ. Jin, ο οποίος τόνισε ότι η αποτυχία της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίση χρέους της απειλεί με καταστροφή την παγκόσμια οικονομία, και κάλεσε τους ηγέτες για να επανεξετάσουν τις σκληρές πολιτικές τους. «"Η Ευρωζώνη πρέπει να βρει  την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.", δήλωσε χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης