Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Kερδίζει έδαφος η λύση για haircut στο χρέος του επίσημου τομέα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Standard Chartered, Goldman Sachs, Bank of America/Merrill Lynch και Societe Generale προετοιμάζουν τους Ευρωπαίους για το αναπόφευκτο...

Kερδίζει έδαφος η λύση για haircut στο χρέος του επίσημου τομέα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Standard Chartered, Goldman Sachs, Bank of America/Merrill Lynch και Societe Generale προετοιμάζουν τους Ευρωπαίους για το αναπόφευκτο...
Όλο και περισσότερο έδαφος κερδίζει η ιδέα της συμμετοχής του δημόσιου τομέα στην απομείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ των αναλυτών, με τη βιωσιμότητα του χρέους να αποτελεί το γόρδιο δεσμό που, όπως όλα δείχνουν να πρέπει να... κοπεί.
Ήδη η Standard Chartered θεωρεί πλέον μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενδεχομένως αναπόφευκτη, ενώ προειδοποιεί ότι σοβαρή ανησυχία αποτελεί και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δεν διαφαίνεται λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όπως σημειώνει ο οίκος, το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
Τον γόρδιο δεσμό της ανάγκης της Ελλάδας για περισσότερα χρήματα πρέπει να λύσουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Societe Generale, η οποία θεωρεί ότι μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή πλέον το Eurogroup πρέπει να δώσει λύση σʼ αυτό το μείζον θέμα.
Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τη δυναμική αύξησης του ελληνικού χρέους προς ΑΕΠ χαρακτηρίζονται τουλάχιστον τρομακτικές.
Σʼ αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν επτά εναλλακτικές με σοβαρά εμπόδια για την κάλυψη της χρηματοδότησης της Ελλάδας:
1) Εάν υπάρξει επαναγορά χρέους θα πρέπει να εξασφαλιστούν εγγυήσεις από τους ιδιώτες επενδυτές για το επίπεδο των τιμών που θα πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα
2) Υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια για να προχωρήσει το haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει ο επίσημος τομέας
3) Εάν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μεταφερθεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
4) Το όφελος από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού είναι μικρό
5) Η αποποίηση των κερδών από την έκθεση της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα θα έχει μικρό όφελος για την Ελλάδα
6) Μικρό το όφελος των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα ιδιαίτερα σʼ αυτήν την περίοδο
7) Το ΔΝΤ επιθυμεί τη μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο δεν θα γίνει μέσω ενός νέου πακέτου στήριξης
Με μείωση του δανειακού βάρους άνω των 80 δισ. ευρώ θα περιοριστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 εκτιμούν και οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι για να αυξηθούν υπό ρεαλιστικές παραδοχές οι πιθανότητες μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, θα απαιτηθεί μια πολύ μεγαλύτερη μείωση του δανειακού βάρους η οποία θα ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ.
Η Goldman Sachs κάνει αναφορά στις λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται υπό συζήτηση και θεωρούνται πολιτικά εφικτές και αφορούν στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, στην επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.
Παράλληλα, η Bank of America/Merrill Lynch θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν τέσσερα βήματα για να καταστεί επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, ή τουλάχιστον να ανατραπεί η αρνητική πορεία. Πιο συγκεκριμένα:
- Δέσμευση από τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
- Ένα υπό συνθήκες OSI. Δεδομένης της δυναμικής του χρέους και της ύφεσης στην οικονομία, μία παρέμβαση για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα είναι πλέον απαραίτητη.
- Τήρηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση
- Αντιμετώπιση του πιστωτικού κραχ, με την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης