Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σουρεαλιστική η κόντρα ΔΝΤ - Ε.Ε για το ελληνικό χρέος – Η Merkel δεν επιθυμεί να γίνει η Ελλάδα μια νέα Lehman Brothers - Θα πληρώσει το… λογαριασμό για σωθεί το ευρώ αλλά με τους δικούς της όρους

tags :
Σουρεαλιστική η κόντρα ΔΝΤ - Ε.Ε για το ελληνικό χρέος – Η Merkel δεν επιθυμεί να γίνει η Ελλάδα μια νέα Lehman Brothers - Θα πληρώσει το… λογαριασμό για σωθεί το ευρώ αλλά με τους δικούς της όρους
Το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναπόφευκτα θα συμβεί, εκτιμά ο ο Philip Stephens, αρθρογράφος των Financial Times, ενώ υπογραμμίζει ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει για τη διάσωση του ευρώ.
Να κατέβει στις εκλογές του  Φθινοπώρου του 2013 ως η Καγκελάριος που έσωσε το ευρώ, προτίθεται η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, ωστόσο τα πλήθη των εργατών που βγήκαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα λιτότητας μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να …χειροκροτήσουν την προσπάθεια της κ. Merkel.
Πρόσφατα, η Merkel βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική για το δισταγμό της και την αναποφασιστικότητά της στην αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνει ο Philip Stephens, αρθρογράφος των Financial Times.
Ωστόσο πλέον η Καγκελάριος Merkel είναι κατηγορηματική. Τα στοιχεία της τελευταίας ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέδειξαν τους όρους που θέτει η Γερμανία για τη διασφάλιση του μέλλοντος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Το Βερολίνο έχει αποφασίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν θα αποφύγει το λογαριασμό για τη διάσωση του ευρώ, γι αυτό και θέτει τους δικούς του όρους. Η λιτότητα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η ευρωζώνη για τη γερμανική αλληλεγγύη.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, το ευρώ δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σουρεαλιστική, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος, αλλά πότε θα συμβεί αυτό.
Λίγους μήνες πριν, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, φάνταζε αναπόφευκτη, ωστόσο αυτή η πεποίθηση άλλαξες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η Καγκελάριος αποφάσισε ότι όπως ακριβώς η Lehman Brothers οδήγησε στην κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, έτσι και η Ελλάδα θα διέλυε την ευρωζώνη.
Πάντως ο αέρας της κρίσης ύπαρξης του ευρώ δεν υπάρχει πια. Οι προβλέψεις για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ αποδείχθηκαν πρώιμες, ενώ αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός ότι η πολιτική έχει επισκιάσει τα οικονομικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης