Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Daiwa, Investec: To γαλλικό τραπεζικό μοντέλο χρεοκόπησε στην Ελλάδα - Societe Generale και Credit Agricole υπέστησαν ζημιές άνω των 14 δισ. ευρώ αλλά η αποχώρησή τους σηματοδότησε την έναρξη των συγχωνεύσεων

Daiwa, Investec: To γαλλικό τραπεζικό μοντέλο χρεοκόπησε στην Ελλάδα - Societe Generale και Credit Agricole υπέστησαν ζημιές άνω των 14 δισ. ευρώ αλλά η αποχώρησή τους σηματοδότησε την έναρξη των συγχωνεύσεων
Το γαλλικό τραπεζικό μοντέλο στην Ελλάδα χρεοκόπησε. Αυτό είναι γεγονός. Οι Societe Generale και Credit Agricole υπέστησαν ζημιές άνω των 14 δισ. ευρώ και αποχώρησαν από την ελληνική τραπεζική αγορά.
Η Societe Generale μεταβίβασε τη Geniki Bank στην Πειραιώς και η Credit Agricole την Emporiki Bank στην Alpha Bank.
Ωστόσο η απόσυρση των γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα, παρά το αρνητικό του χαρακτήρος της παρουσιάζει και μια θετική παράμετρο. Η αποχώρηση των γαλλικών τραπεζών από την Ελλάδα σηματοδότησε την έναρξη των συγχωνεύσεων και τα πρώτα βήματα ουσιαστικής αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη.
"Το γεγονός πως οι ξένες τράπεζες δεν διαβλέπουν κανένα μέλλον στην ελληνική αγορά είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Αλλά η αποχώρησή τους από την Ελλάδα έδωσε το έναυσμα για μια ταχύτερη και πιο συντονισμένη αναμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου", σχολιάζει ο Michael Symonds της Daiwa.
"Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς κάποιο εξαιρετικά θετικό στοιχείο για το ελληνικό banking. H συγκέντρωση συνιστά θετική εξέλιξη, αλλά η αποχώρηση των ξένων τραπεζών σίγουρα αποτελεί ένα αρνητικό στοιχείο", δηλώνει στο ίδιο μήκος κύματος η Elisabeth Afseth, της Investec.
Μάλιστα η ίδια, ερωτηθείσα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε ευρύτερο επίπεδο, διεμήνυσε πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας παραμένει.
"Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναδυθούν ισχυρότερες από την κρίση που βιώνει η Ελλάδα;", διεωρωτάται σε νέο δημοσίευμά του το CNN, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει την επόμενη μέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζονται στο εν λόγω δημοσίευμα, μπορεί οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να μειώθηκαν, μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013 από την ελληνική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μακράς διάρκειας, δεδομένης της άρρηκτης σχέσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την οικονομία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης