Τελευταία Νέα
Ελλάδα

ΤτΕ: Το νομοσχέδιο για τα χρέη να υποβληθεί και στην ΕΚΤ γιατί μπορεί να πλήξει τις τράπεζες

ΤτΕ: Το νομοσχέδιο για τα χρέη  να υποβληθεί και στην ΕΚΤ γιατί μπορεί να πλήξει τις τράπεζες
(upd3) Το νομοσχέδιο για τις επιχειρηματικές οφειλές, τον Τειρεσία και τις επιταγές  μπορεί να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ωστόσο θα επηρεάσει δυσμενώς την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών δηλαδή επηρεάζει την σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υποβληθεί το νομοσχέδιο στην ΕΚΤ επισημαίνει σε επιστολή που είχε στείλει πριν λίγες ημέρες η ΤτΕ στην υπουργό Οικονομίας κ Λούκα Κατσέλη.
Σε ένα κείμενο 5 σελίδων η ΤτΕ παίρνει θέση και ενώ είναι θετικό προς το νομοσχέδιο ζητά τροποποιήσεις οι οποίες μάλλον θα γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο.
Η ΤτΕ μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να μην παράσχουν δάνεια λόγω ορισμένων ρυθμίσεων του νόμου , ενώ εκτιμά ότι μπορεί να πλήξει τις τράπεζες να αντλούν κεφάλαια.
Επίσης τονίζεται ότι η διοικητική στέρηση βιβλιαρίου επιταγών είναι προς την σωστή κατεύθυνση ενώ εκτιμά ότι δεν είναι δόκιμη η μείωση του χρόνου παραμονής στην βάση δεδομένων του Τειρεσία. Τονίζεται παράλληλα ότι η επέκταση σε 30 ημέρες της προθεσμίας αναγγελίας μάλλον θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που τυχόν θα λύσει.
Η ΤτΕ ουσιαστικά ζητά τροποποιήσεις από την κυβέρνηση όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις επιχειρηματικές οφειλές.
Οι τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα είχαν ζητήσει από την ΤτΕ να πάρει θέση ενώ χθες οι τραπεζίτες κατέφυγαν στην διοίκηση της ΤτΕ,  υπό τον Γ Προβόπουλο .
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τους τραπεζίτες παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Εθνικής , κ Βασίλης Ράπανος , ο πρόεδρος της Alpha bank κ Γ Κωστόπουλος , ο διευθύνων Σύμβουλός Δ. Μαντζούνης και ο Γενικός Διευθυντής της Alpha κ Φιλάρετος , από την Eurobank ο κ Νανόπουλος από την Πειραιώς ο κ. Μιχάλης Σάλλας και ο νέος διευθύνων σύμβουλος ο κ Λεκκάκος και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο κ Γκόρτσος.
Η συζήτηση περιεστράφηκε κατά βάση γύρω από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τις ρυθμίσεις που θεσπίζονται και τις υποβαθμίσεις.
Οι Έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν και ουσιαστικά σε συνεργασία με την εποπτική αρχή ζητούν η ΤτΕ να πάρει θέσει για τα νομοσχέδια και παράλληλα να παρθούν μέτρα ώστε να μην πληγούν οι τράπεζες.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το θέμα των υποβαθμίσεων καθώς αν ακολουθούν και άλλες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα με την ΕΚΤ.

Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης