Ελλάδα

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι καλοί - Το σχέδιο να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα των τραπεζών το ΤΧΣ ναυάγησε – Οι 440 χιλ μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να προετοιμαστούν καθώς οι τιμές των αμκ θα είναι έως και προκλητικά χαμηλές…..

 Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι καλοί - Το σχέδιο να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα των τραπεζών το ΤΧΣ ναυάγησε – Οι 440 χιλ μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να προετοιμαστούν καθώς οι τιμές των αμκ θα είναι έως και προκλητικά χαμηλές…..
Το σχέδιο να εγγυηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα νέα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών ναυάγησε οριστικά.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πρακτικά ότι οι 3 συστημικές τράπεζες που θα υλοποιήσουν αμκ συμπεριλαμβανομένων των εξαγοραζομένων τραπεζών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την  πραγματικότητα.

Με εξαίρεση την Alpha που κεφαλαιακά έχει ισχυροποιηθεί από τα κεφάλαια της Credit Agricole ενώ διέθετε θετική καθαρή θέση η Εθνική και η Πειραιώς ακόμη και αν συμπεριληφθεί η άνοδος των νέων ομολόγων και οι αναβαλλόμενοι φόροι εμφανίζουν από μηδενική έως αρνητική καθαρή θέση προ της προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση.
Η τιμή της αμκ της Alpha θα είναι πιο ρεαλιστική αλλά της Εθνικής και Πειραιώς ιδιαίτερα χαμηλές.
Οι τιμές των αμκ θα ανακοινωθούν περί τον Μάρτιο του 2013, αλλά
Προφανώς έως τον Μάρτιο του 2013 πολλά θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στην Ελλάδα, στις τράπεζες ή στις παραμέτρους που θα επιδράσουν για τον καθορισμό των τιμών.
Ως εκ τούτου στις τιμές των αμκ που παρουσιάζουμε εμπεριέχονται σε μεγάλο βαθμό υποθέσεις.
Το κυριότερο όλων σήμερα οι τράπεζες είναι ανεξάρτητες αλλά τον Μάρτιο του 2013 θα έχουν ολοκληρώσει τις συγχωνεύσεις τους οπότε θα μιλάμε για τελείως διαφορετικές τράπεζες.
Η Alpha θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, η Πειραιώς σε ουδέτερη θέση ενώ η Εθνική μπορεί να βρεθεί σε σχετικά χειρότερη θέση όχι μόνο λόγω του μεγέθους της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και της περίπλοκης διαδικασίας που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι για τον προσδιορισμό των τιμών των αμκ θα ληφθούν υπόψη ως βάση τα κεφάλαια των τραπεζών μετά το PSI και προ της ανακεφαλαιοποίησης.
Η Alpha θα έχει ισχυρά θετική καθαρή θέση και θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα στην τιμή.
Η Εθνική θα έχει ισχυρά αρνητική θέση και η Πειραιώς επίσης αρνητική θέση.
Επίσης το ΤΧΣ θα αναθέσει σε ορκωτό ελεγκτή να αποτιμήσει την τράπεζα που υλοποιεί αμκ ώστε να προσδιοριστεί η τιμή της αμκ.
Η τράπεζα που υλοποιεί την αμκ επίσης θα αναθέσει σε ορκωτό ελεγκτή να αποτιμήσει την τράπεζα και να προσδιορίσει την τιμή της αμκ.
Αν προκύπτει απόκλιση μεταξύ των 2 τιμών άνω του 30% τότε ΤΧΣ και Τράπεζα προσφεύγουν στο υπουργείο Οικονομικών και σε ρόλο επιδιαιτητή αναθέτει σε τρίτη εταιρία ορκωτών ελεγκτών να προσδιορίσει την τιμή της αμκ.  
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα είναι δεσμευτική και για το ΤΧΣ και την τράπεζα.

Δυνητικές τιμές αμκ τραπεζών

Ποσά σε ευρώ

Τράπεζες

Τρέχουσα τιμή

Τιμή αμκ

Διαφορά

Εθνική

2,18

0,8-0,6

-60% /-70%

Alpha

2,09

1,2

-43%

Eurobank

1,15

-

Πειραιώς

0,60

0,15 ( reverse split )

-75%

Attica bank

0,57

0,30 ή reverse split

-48%

Κύπρου

0,32

0,15 ή reverse split

-58%

Λαϊκή

0,058

0,045 ή reverse split;

;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης