Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η πολιτική στοχοποίησης των Κυπριακών τραπεζών και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν προσφέρει θετικό έργο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης – Το κυνήγι μαγισσών κατά των τραπεζών θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες

Η πολιτική στοχοποίησης των Κυπριακών τραπεζών και από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν προσφέρει θετικό έργο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης – Το κυνήγι μαγισσών κατά των τραπεζών θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη κυνήγι μαγισσών με επίκεντρο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η υπόθεση των αξιογράφων κεφαλαίου και των 1,4 δις που επενδύθηκαν σε μετατρέψιμα ομόλογα και το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου φαίνεται ότι βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι εποπτική αρχή τραπεζών.
Αν συνεχίσει την πολιτική αμαύρωσης και απαξίωσης των τραπεζών θα μείνει στο τέλος χωρίς αντικείμενο καθώς δεν θα έχει τράπεζες να εποπτεύει.
Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα περνάει μια μεγάλη κρίση λόγω των κεφαλαιακών ζημιών από τα ομόλογα της Ελλάδος που κατείχαν στα χαρτοφυλάκια τους.
Ωστόσο είναι μείζον θέμα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη η οποία έχει διαρραγεί.
Δεν μπορεί επί Ορφανίδη και με τα ίδια πρόσωπα στις βασικές διευθύνσεις της Κεντρικής Τράπεζας τα αξιόγραφα να ήταν επιτρεπτά και επί Δημητριάδη να είναι ένα καταδικαστέο προϊόν.
Το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τα αξιόγραφα αποδεικνύει ότι προφανώς υπήρχαν λάθη διαχείρισης στα αξιόγραφα από τις τράπεζες αλλά δεν θα πρέπει να εξάγονται τα εύκολα συμπεράσματα ότι είναι λάθος…προϊόν.
Τα αξιόγραφα όπως και τα μετατρέψιμα ομολογιακά είναι εναλλακτικοί τρόποι ανακεφαλαιοποίησης που ισχύουν παγκοσμίως.
Έως αύριο 26 Οκτωβρίου οι τράπεζες ειδικά η Κύπρου και η Λαϊκή καλούνται να απαντήσουν στην Κεντρική Τράπεζα για τους τρόπους προώθησης των αξιογράφων κεφαλαίου.
Είναι αλήθεια ότι όταν δεν πληρώνονται τόκοι οι κάτοχοι ομολόγων και αξιογράφων δικαίως διαμαρτύρονται.
Ωστόσο λύση υπάρχει.
Να μετατραπούν όλα τα αξιόγραφα σε μετοχές ή να αντικατασταθούν τα αξιόγραφα με κρατικά ομόλογα που θα φέρουν ένα ρεαλιστικό επιτόκιο όχι των επιπέδων του κόστους τιμολόγησης του κυπριακού χρέους αλλά ένα λογικό επιτόκιο περί το 4,5%.
Οι Κυπριακές τράπεζες, δεν χρησιμοποίησαν τα αξιόγραφα για να εξαπατήσουν μετόχους και επενδυτές.
Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε κεφαλαιακά λόγω ελληνικών ομολόγων και όταν ένα σύστημα καταρρέει παρασύρει και όλες τις εκδόσεις που έχουν υπάρξει.
Όμως φαίνεται ότι τόσο η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου όσο και της Λαϊκής τράπεζας είναι αποφασισμένες να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα.
Ήδη η τράπεζα Κύπρου εξετάζει 7ετές σχέδιο ώστε να αποκατασταθούν οι κάτοχοι των αξιογράφων κεφαλαίου.
Τα αξιόγραφα είναι ομόλογα και τα ομόλογα έχουν ρίσκο καθώς σχετίζονται με την πιστοληπτική διαβάθμιση των τραπεζών – εκδοτών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πρέπει να εμφανίζεται ως εποπτική αρχή που πρέπει και θέλει να προστατέψει το τραπεζικό σύστημα και όχι ως εισαγγελέας που έχει ως στόχο να τιμωρήσει τις κακές τράπεζες.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχε εγκρίνει όλα μα όλα τα αξιόγραφα κεφαλαίου και δεν θα πρέπει να λησμονούν στην Κεντρική Τράπεζα ότι οι θεσμικές αρχές έχουν συνέχεια.
Οι Κυπριακές τράπεζες πρέπει να προστατευθούν καθώς εύκολα μπορεί η κοινωνία να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα.
Οι τράπεζες στήριξαν τόσα χρόνια την Κυπριακή οικονομία.
Τώρα χρειάζεται νηφαλιότητα και βεβαίως λύσεις που οι διοικήσεις των Κύπρου και Λαϊκή άμεσα πρέπει να προτείνουν ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα και ταυτόχρονα να αποδείξουν ότι έχουν την θέληση και βούληση να στηρίξουν τον κάτοχο των αξιογράφων κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης