Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόλις κλιμάκια και συντελεστές 21%, 30% και 45% - Αλλάζει το μοντέλο της φορολόγησης - Ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισόδημα έως 30.000 ευρώ - Διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες

Νέα φορολογική κλίμακα με τρία μόλις κλιμάκια και συντελεστές  21%, 30% και 45% - Αλλάζει το μοντέλο της φορολόγησης - Ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισόδημα έως 30.000 ευρώ - Διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες
Γλιτώνουν από το «ψαλίδι» των φοροαπαλλαγών οι ιατρικές και οι νοσοκομειακές δαπάνες, ενώ καθιερώνεται νέα κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μόλις τρία κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές 21%, 30% και 45%.
Ανώτεροι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για ένα νέο σύστημα φορολόγησης των φυσικών προσώπων που θα εφαρμόζεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης του υπόχρεου. Ο φόρος εισοδήματος θα παρακρατείται στην πηγή του με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, για την οποία οι ίδιοι παράγοντες έχουν αρχίσει να καλλιεργούν προσδοκίες πως θα οδηγήσει σε ελαφρύνσεις τόσο για μισθωτούς όσο και για συνταξιούχους. Ομως, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα προβλέπεται ένα αφορολόγητο ποσό για τους έχοντες εισόδημα μέχρι και 30.000 ευρώ. Ουσιαστικά οι χαμηλοεισοδηματίες και χαμηλοσυνταξιούχοι θα τυγχάνουν επιστροφής φόρου εισοδήματος με την εκκαθάριση της δήλωσης. Το επιπλέον εισόδημα τους, πέραν των 30.000 ευρώ, θα φορολογείται κανονικά με την κλίμακα, δηλαδή με συντελεστή 21%.Εισοδήματα από 30.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 30% έναντι των υφιστάμενων 35%,38% και 40% που επιβάλλονται με την υφιστάμενη κλίμακα.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι με το νέο μοντέλο φορολόγησης μοιράζονται καλύτερα οι φοροελαφρύνσεις από τα ανώτερα προς τα κατώτερα κλιμάκια εισοδήματος τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τα υψηλά εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον τρίτο -και υψηλότερο- συντελεστή 45%, ο οποίος σήμερα επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Την πλάστιγγα των φοροελαφρύνσεων ή των επιβαρύνσεων θα διαμορφώσει η παράμετρος των φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι εκπτώσεις φόρου που προέρχονται από ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα του φορολογούμενου. Θα συνεχίσει να εκπίπτει από το φόρο το 10% των δαπανών με το ποσό της μείωσης να μην μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείουν ακόμα και την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης από το φόρο, στο 20%.
Από την εκκαθάριση των περσινών δηλώσεων η Εφορία «αφαίρεσε» δαπάνες ύψους 750 εκατ. ευρώ τις οποίες δήλωσαν ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για τις αμοιβές που κατέβαλλαν οι φορολογούμενοι για επισκέψεις και εξετάσεις σε ιατρούς όλων ειδικοτήτων ακόμη και σε οδοντίατρους αλλά και για τα έξοδα νοσηλείας που πλήρωσαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια. Στο ποσό αυτό εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες που βάρυναν τους φορολογούμενους για τα τέκνα τους.
Οι ιατρικές δαπάνες είναι οι μόνες που σώζονται από τον «τυφώνα» που θα σαρώσει τις υπόλοιπες φοροαπαλλαγές και οποίες λειτουργούσαν ως «ασπίδα» για τους φορολογούμενους ενάντια στον φόρο.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση προχωρεί στην πλήρη κατάργηση της έκπτωσης του 10% που ισχύει σήμερα για τους τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκια, δίδακτρα, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, και άλλες δαπάνες.

Προτεινόμενη φορολογική κλίμακα


Κλιμάκιο εισοδήματος   Φορολογικός συντελεστής
5.000                                    0%
6.000 - 30.000                   21%
30.0000 – 80.0000           30%
80.000 και άνω                 45%


Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης