Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ήχηρο μήνυμα Σαμαρά - Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε - Πορευόμαστε με τη μέγιστη δυνατή ενότητα - Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας έχουν αλλάξει - Μπλοκάρουν τα εργασιακά ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ - Στουρνάρας: Η τρόικα έχει κάνει υποχωρήσεις

Ήχηρο μήνυμα Σαμαρά - Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε - Πορευόμαστε με τη μέγιστη δυνατή  ενότητα - Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας έχουν αλλάξει - Μπλοκάρουν τα εργασιακά ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ - Στουρνάρας: Η τρόικα έχει κάνει υποχωρήσεις
(upd14)Ηχηρό μήνυμα πολλαπλών ερμηνειών και προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε σε σύντομη δήλωσή του ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και ενώ παραμένει το αγκάθι στα εργασιακά, μετά τις αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Δεν ψηφίζει τις αλλαγές στα εργασιακά ο Φ. Κουβέλης, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος αντιδρά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν εκ νέου τα εργασιακά...
"Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε" ήταν το μήνυμα του κ. Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε τη μέγιστη δυνατή ενότητα για να ξεπεράσει η χώρα το αδιέξοδο...
Παράλληλα εξήγησε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται...
Την ίδια ώρα ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν πως αύριο ενδεχομένως να υπάρξει και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών...
Σαμαράς: Θα σώσουμε τη χώρα όσοι το τολμήσουμε
"Στόχος μας είναι να σώσουμε την χώρα. Θα τη σώσουμε, όσοι το τολμήσουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Πορευόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα", διεμήνυσε σε αυστηρούς τόνους για να εξηγήσει πως "η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ".
Έχουμε αλλάξει πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας, πρόσθεσε  ο κ. Σαμαράς.
Διαπραγματευόμαστε σκληρά, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, συμπλήρωσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Γνωρίζω πολύ καλά τι διακυβεύεται σήμερα για τη χώρα. Επί 3 μήνες, καθημερινά, αλλάζουμε την εικόνα της Ελλάδας.
Και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, διαπραγματευόμαστε σκληρά, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη- και στα εργασιακά και σε άλλα- αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.
Προσέξτε- το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί, αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!».

Στουρνάρας: Η τρόικα έχει κάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά

Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις στα εργασιακά, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
"Οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι. Η τρόικα έχει κάνει ορισμένες υποχωρήσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων.

Τι ανέφερε προηγουμένως το www.bankingnews.gr:


Παγώνουν τα εργασιακά μετά από πρωτοβουλία Σαμαρά; - Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικα για τα μέτρα - Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια - Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τις αλλαγές  - Βενιζέλος: Να μην ανοίξουν τα εργασιακά

Έντονη είναι η φημολογία πως μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά "παγώνουν" οι αλλαγές στα εργασιακά.
Η εμπλοκή στα εργασιακά θέτει σε κρίσιμη καμπή τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Το όχι της ΔΗΜΑΡ και του Φ. Κουβέλη στα εργασιακά είναι σταθερό, όπως ο ίδιος διεμήνυσε μετά το πέρας της 2ωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Οι αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά είναι απαράδεκτες και με βρίσκουν πλήρως αντίθετο, δήλωσε ο κ. Κουβέλης, παραμένοντας πιστός στη θέση πως η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τις μεταβολές στα εργασιακά.
Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταίροι, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΚ, Ευ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως αυτό το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι το τελευταίο. Δεν πρέπει τώρα να ανοίξουν τα εργασιακά, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, θέτοντας εκ νέου το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει τις αλλαγές στα εργασιακά

"Δεν θα ψηφίσω τα όσα ζητάει η τρόικα για τα εργασιακά, τα οποία είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Η κατάσταση θα γινει χειρότερη αν γίνουν δεκτές οι απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας", δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
"Μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη άποψή μου".
Όπως σημείωσε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση."Αναφορικά με τις υπόλοιπες αξιώσεις της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν έχουν σχέση με την δημοσιονομική προασαρμογή τα όσα ζητάει η τρόικα", εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Βενιζέλος: Να μην ανοίξουν τώρα τα εργασιακά - Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο
"Στηρίζουμε την κυβέρνηση. Πρέπει να φθάσουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρώσει πως "Αυτό που θα συμφωνηθεί πρέπει να πείσει και την κοινωνία και τους Ευρωπαίους".
"Υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα όπως αυτό των εργασιακών", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Δεν πρέπει να ανοίξουν θέματα όπως τα εργασιακά που δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, συμπλήρωσε.
Δεν βοηθούν στην ανάπτυξη τέτοιου είδους αλλαγές, επέμεινε. Είναι προκλητικό να ανοίγει εκ νέου το ζήτημα των εργασιακών, επανέλαβε.
"Να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια της Ελλάδας αναφορικά με την δημοσιονομική προσαρμογή", ζήτησε ο κ. Βενιζέλος για να διευκρινίσει πως "Οι αντιφατικές συμπεριφορές προς την Ελλάδα από την ΕΕ είναι επιζήμιες".
Βενιζέλος: Δύσκολοι οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, αλλά οι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, σημείωσε.
Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο, τόνισε επίσης.
"Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους να δοθεί η επιμήκυνση. Να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της χώρας", εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να κινηθεί ο πρωθυπουργός άμεσα ώστε να αρθούν τα προβλήματα. Το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό, δήλωσε.
Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει το εθνικό του καθήκον αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και αποτελέσματα, τόνισε.

Το παρασκήνιο


Η σύσκεψη αυτή σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να είναι και αυτή που θα καθορίσει εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία στο νέο πακέτο των μέτρων. Κλειδί για την επίτευξη ή μη συμφωνίας θα αποτελέσει η στάση της ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει να αντιτάσσεται στις αλλαγές στα εργασιακά. Ήδη Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Αριστερά μετρούν δύο διαρροές βουλευτών τους, ενώ ακόμη και τώρα η συμφωνία σε επίμαχα ζητήματα του νέου εργασιακού θεωρείται αβέβαιη.
«Αναγκαστικά τα μέτρα πρέπει να κλείσουν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στη Βουλή για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Να σημειωθεί εδώ πως μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στη Βουλή, προκειμένου να έχει διαδοχικές συναντήσεις με βουλευτές του κόμματος. Είναι προφανές πως θα επιχειρήσει να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας έφτασαν μαζί στη Βουλή, μετακινούμενοι με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν και τον πρωθυπουργό αν το πακέτο μέτρων για την μείωση των δαπανών του δημοσίου θα κλείσει στη σημερινή συνάντησή του με τους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
«Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή», απάντησε ο πρωθυπουργός.
Μετά τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή μετέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ο οποίος δεν έκανε δήλωση περιοριζόμενος να πει στους δημοσιογράφους «θα τα πούμε μετά».
Ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό πριν από τη σύσκεψη για τη συμφωνία με την Τρόικα, η οποία αφορά τις αλλαγές που αναμένουν την έγκριση των πολιτικών αρχηγών.
Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης καλούνται να συμφωνήσουν στο oριστικό πακέτο των μέτρων, υπό την πίεση των δανειστών και με το βλέμμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, όπου σημειώνονται έντονες αντιδράσεις, όπως αποτυπώθηκαν με τη διαγραφή της ΝΔ. κ. Σταυρογιάννη και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μιχελογιαννάκη της ΔΗΜΑΡ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας με την Τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα εξεταστεί από τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι πρέπει να δώσουν και την τελική έγκριση.
Στη συνάντηση οι πολιτικοί αρχηγοί θα εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να έλθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα μας.
Τα μέτρα θα συζητηθούν για να ψηφισθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Χθες, ο Πρωθυπουργός έδωσε διορία στους υπουργούς του να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να θεσμοθετηθούν όλα τα μέτρα μέχρι την επόμενη Δευτέρα.
Έως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα, πρέπει να έχουμε λύσει όλα τα σημαντικά θέματα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας οτι ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι πλέον ο χρόνος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης