Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γιατί υπεραποδίδουν οι μετοχές των Κυπριακών τραπεζών; Τα σχέδια της ΚΤΚ για τις αλλαγές στο Κυπριακό banking - Η τράπεζα Κύπρου έχει προτείνει τα κεφάλαια να αντληθούν μόνο με μετατρέψιμες ομολογίες και όχι με κοινές μετοχές

Γιατί υπεραποδίδουν οι μετοχές των Κυπριακών τραπεζών; Τα σχέδια της ΚΤΚ για τις αλλαγές στο Κυπριακό banking -  Η τράπεζα Κύπρου έχει προτείνει τα κεφάλαια να αντληθούν μόνο με μετατρέψιμες ομολογίες και όχι με κοινές μετοχές
(upd2)Η πρόταση των Κυπριακών τραπεζών και ειδικά της Κύπρου να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση τους με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές cocos 100% χωρίς αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ώστε να αποφευχθεί το dilution  αλλά και οι προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς την Τρόικα επιδρούν στην συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών που σήμερα υπεραπέδωσαν. Στο 28,89% έκλεισε η Λαϊκή και στο 16,6% η Κύπρου (ενδοσυνεδριακά έφτασε στο +21%).
Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κύπρου αν περάσει θα είναι πολύ θετική για τους μετόχους καθώς με την έκδοση ομολογιακών μετατρέψιμων στο μέλλον σε μετοχές δεν θα υποστούν dilution.
Εν τω μεταξύ η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει υποβάλλει προτάσεις για τις τράπεζες προς την Τρόικα με στόχο την  επιμήκυνση της περιόδου που θα δοθεί στην Κύπρο για εφαρμογή αυστηρότερων εποπτικών ρυθμίσεων.
Όπως αναφέρεται σε κυπριακά μέσα σε ότι αφορά το δείκτη συγκέντρωσης των επενδύσεων των τραπεζών σε ομόλογα κρατών, η ΚΤ θα επιδιώξει να δοθεί στις τράπεζες χρόνος για λήξη των κρατικών χρεογράφων που κατέχουν, ώστε να μην αναγκαστούν να τα διαθέσουν με ζημιά.
Για την αύξηση του  core tier 1 από το 8% στο 10% η ΚΤ αποδέχεται την ανάγκη εφαρμογής υψηλότερου δείκτη και θα ζητήσει όπως αυτό γίνει σταδιακά – δηλαδή, 9% το 2013 και 10% το 2014, αντί 10% το 2013.
Για την  ρευστότητα, θα επιδιωχθεί όπως οι τράπεζες διατηρήσουν τη δυνατότητα δανεισμού, σε αρχικό στάδιο, του 50% των καταθέσεων ξένων σε ευρώ, αντί το 30% που ζητά η τρόικα και το 80% που ισχύει σήμερα.
Για την  σύσταση κρατικής εταιρείας διαχείρισης του ενεργητικού των τραπεζών (π.χ. στεγαστικών δανείων) που θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους, η κυβέρνηση συμφωνεί με τις συστάσεις της τρόικας και θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία δίνοντας έμφαση στη διακυβέρνηση αυτής της εταιρείας.
Στο πολιτικά επίμαχο ζήτημα της εκποίησης ακινήτων, η ΚΤ θεωρεί ότι οι 18 μήνες είναι εύλογο χρονικό διάστημα για εκποίηση ακινήτων που δεν αφορούν ιδιοκατοίκηση, αφού με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την 91η μέρα που θα καταστεί μη εξυπηρετούμενο ένα δάνειο.
Μεσοπρόθεσμα, η Κεντρική τράπεζα  ελπίζει να έχει τη στήριξη της τρόικας στο ring fencing των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την ΤτΕ και ότι θα διαφανεί μέσα από τις συζητήσεις η ανάγκη ανταλλαγής δανειστικών χαρτοφυλακίων με ελληνικές τράπεζες που έχουν θυγατρικές στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 11:01 22 Οκτωβρίου 2012

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης