Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Deutsche Bank: Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα – Αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη σχετικά με την πολιτική των μέτρων λιτότητας – Η αλλαγή στάσης δείχνει αυτά που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα

tags :
Deutsche Bank: Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα – Αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη σχετικά με την πολιτική των μέτρων λιτότητας – Η αλλαγή στάσης δείχνει αυτά που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα
Την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις φορολογικές της μεταρρυθμίσεις εκφράζουν αναλυτές της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι είναι εντυπωσιακή η στροφή που έχει παρατηρηθεί στην επιβολή μέτρων λιτότητας στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, μία αλλαγή που θα δείξει και το τι τελικά θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα τόσο από πλευράς χρημάτων όσο και από πλευράς χρόνου.
Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί κατά την διάρκεια των μεταρρυθμιστικών μέτρων, εκφράζουν αναλυτές της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ότι στην χώρα θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τους αναλυτές ο τόνος της συζήτησης μεταξύ των μέτρων λιτότητας και ανάπτυξης έχει πάρει μια αξιοσημείωτη στροφή, όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τα πρόσφατα σχόλια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και από την χαλάρωση της στάσης απέναντι στην Πορτογαλία και με τα πρόσφατα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων στην Ιταλία. Η αλλαγή της στάσης δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτά που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για την εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η πρόσφατη ανακοίνωση για πιθανή αγορά ελληνικού χρέους από τις εγχώριες τράπεζες δείχνουν επίσης μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα επίπεδα βιωσιμότητας του χρέους της χώρας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πάντως ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη βρίσκεται καθημερινά στο προσκήνιο.
Από τη μια πλευρά, το ΔΝΤ συστήνει χαλάρωση της λιτότητας, δεδομένου του αρνητικού αντίκτυπου που έχει στην ανάπτυξη. Aπό την άλλη πλευρά το "άλφα και το ωμέγα" της ευρωπαϊκής πολιτικής αφορά στο εξής: Αποφαστική και δραστική μείωση του ελλείμματος, ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για περισσότερη ανάπτυξη. Για τους περισσότερους πάντως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη θα πρέπει να έρθει από μια σαφή πρόθεση των κυβερνήσεων για επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, σε επίπεδα δημοσίου χρέους, πλήρως βιώσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης