Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εφορία: Εντόπισε φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε κολέγια - Θα ελεγχθούν και οι γονείς που δεν δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

tags :
Εφορία: Εντόπισε φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε κολέγια - Θα ελεγχθούν και οι γονείς που δεν δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων
Μπορεί να δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα στην Εφορία, πλην όμως μπορούν και στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία και κολέγια πληρώνοντας υψηλά δίδακτρα το χρόνο.
Το γεγονός εντόπισαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ετοιμάζουν να αποστείλουν προσκλητήρια ελέγχου στους πρώτους φορολογούμενους, που απέκρυψαν τα πραγματικά τους εισοδήματα από την εφορία.
Ένα τυχαίο γεγονός ελέγχου της δήλωσης φορολογούμενου αποκάλυψε για άλλη μια φορά το εύρος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Στο στόχαστρο μπήκαν φορολογούμενοι με παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία ή Κολέγια.
Η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών εντόπισε:
1. Γονείς, που μπορεί μεν να πλήρωναν υψηλά δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία ή ιδιωτικές σχολές ή Κολέγια, αλλά δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα που δήλωναν στην εφορία. «Δεν μπορεί κάποιος να πληρώνει μηνιαία δίδακτρα τουλάχιστον 500 ευρώ, κοντά 5.000 ευρώ στη διάρκεια μιας χρονιάς και την ίδια ώρα να εμφανίζει μηδενικά ή περιορισμένα εισοδήματα στην εφορία» σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου.
2. Γονείς που δεν ανέγραψαν καν στον πίνακα των τεκμηρίων (κωδικός 769 του πίνακα 5 του εντύπου Ε1) της φορολογικής δήλωσης τα δίδακτρα από τα ιδιωτικά σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους. Κίνηση που αποσκοπεί στην απόκρυψη του τεκμηρίου, καθώς τα χαμηλά εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν τέτοιου ύψους δαπάνες.
Στα πλαίσια αυτά, δόθηκε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να προχωρήσει σε διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τα ιδιωτικά σχολεία με τις δηλώσεις των φορολογούμενων, προκειμένου να εντοπισθούν πόσοι εξ αυτών είχαν δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα από τα δίδακτρα που πλήρωναν στις σχολές φοίτησης των παιδιών τους, καθώς και όσοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να δηλώσουν την τεκμαρτή δαπάνη.
Στο επόμενο στάδιο οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και διδάκτρων θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το που βρήκαν τα χρήματα για τις «ακριβές» σπουδές των παιδιών τους. Η μη δήλωση τεκμαρτής δαπάνης ή η μη κάλυψη τεκμηρίου συνιστά φοροδιαφυγή και οδηγεί στην επιβολή υψηλών προστίμων,
Στο ενδεχόμενο καταβολής των διδάκτρων από συγγενικά πρόσωπα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζουν ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί δήλωση δωρεάς ή οποιουδήποτε άλλου ποσού (όπως από πώληση περιουσιακού στοιχείου) ειδάλλως δεν μπορεί να υπάρξει κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης