Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Φόροι 5 δισ. ευρώ από το 2ο Μνημόνιο είναι σε εκκρεμότητα για εκατομμύρια φορολογούμενους - Πρόκειται για τα παλιά και τα νέα «χαράτσια» στην περιουσία, τις έκτακτες εισφορές στο εισόδημα και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων

Φόροι 5 δισ. ευρώ από το 2ο Μνημόνιο είναι σε εκκρεμότητα για εκατομμύρια φορολογούμενους - Πρόκειται για τα παλιά και τα νέα «χαράτσια» στην περιουσία, τις έκτακτες εισφορές στο εισόδημα και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων
Δύσκολοι μήνες θα είναι οι επόμενοι για το πορτοφόλι των Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι θα πρέπει να βρουν 5 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα «χαράτσια»  που αναμένεται να φτάσουν σε όσους ακίνητη περιουσία.
Πρόκειται για την καταιγίδα των φόρων που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το 2ο Μνημόνιο και η οποία ως ένα βαθμό επισκιάστηκε από τα νέα μέτρα των 13,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται προ των πυλών για τη διετία  2013 - 2014 και αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Μέχρι όμως να επιβληθούν τα νέα μέτρα οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς με τα παλιά.
Πιο συγκεκριμένα:
- Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το έτος 2010. Τα σημειώματα θα καταφθάσουν σταδιακά σε περίπου 350.000 φορολογούμενους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Ο συγκεκριμένος φόρος επιβάλλεται στην συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατείχε την 1η  Ιανουαρίου του 2010 κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον η αξία αυτή υπερέβαινε τότε τις 400.000 ευρώ. Το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το όριο των 400.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως και 1%. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει περίπου 420 εκατ. ευρώ.
- Τον Δεκέμβριο του 2012 θα ξεκινήσει και η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες που κατείχαν την 1η-1-2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και θα αποδώσει έσοδα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Κι αυτό διότι με νόμο Παπακωνσταντίνου το αφορολόγητο όριο μειώθηκε κατά 50% στις 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής πάνω από το όριο αυτό και μέχρι τις 400.000 ευρώ διπλασιάστηκε και ανέρχεται σε 0,2%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ για το 2010 ένας φορολογούμενος με αντικειμενική αξία περιουσίας 400.000 ευρώ δεν θα πληρώσει φόρο ακινήτων, για το 2011 θα πληρώσει 400 ευρώ!
-  Έχει ήδη ξεκινήσει να καταφθάνει η δεύτερη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι έως τον Ιούνιο του 2013 με την τελευταία δόση πληρωμής του Τέλους να έχουν εισρεύσει στα ταμεία έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
- Μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσει και η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2013. Σχεδιάζεται από φέτος να μην τυπωθούν αυτοκόλλητα σήματα αλλά οι υπόχρεοι είτε να πάνε απευθείας στην τράπεζα για να το πληρώσουν είτε να εκδώσουν το ειδοποιητήριο του σήματος μέσω του Τaxisnet. Από την κατάργηση των σημάτων το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εξοικονομήσει και δαπάνες 40 εκατ. ευρώ.
- Ανοικτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι τον Φεβρουάριο  αφού μέχρι τότε θα βρίσκεται σε ισχύ το πρόγραμμα των δόσεων για την  μηνιαία εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος. Μετά από 11 παρτίδες εκκαθαριστικών που έχει αποστείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ. Π.Σ.) σε 5.416.010 φορολογούμενους ο συνολικός φόρος που έχει βεβαιωθεί  φθάνει σε 6,8 δισ. ευρώ. Τον φόρο αυτό θα πληρώσουν 3.681.142 υπόχρεοι ή το 68% του συνόλου. Σε μέσα επίπεδα ο φόρος ανέρχεται σε .1867 ευρώ. Στο ποσό αυτό εκτός από τον φόρο εισοδήματος περιλαμβάνεται  η έκτακτη εισφορά και το Τέλος επιτηδεύματος  που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης