Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ενισχύεται ο ρόλος της EBA; Αποκτά διευρυμένες εξουσίες - Η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Τραπεζική Αρχή να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για τις τράπεζες

tags :
Ενισχύεται ο ρόλος της EBA; Αποκτά διευρυμένες εξουσίες - Η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Τραπεζική Αρχή να έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις για τις τράπεζες
Σε μείζον ζήτημα έχει αναγάγει η Ευρωζώνη τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να θωρακιστεί έναντι στην κρίση χρέους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχυθεί ο ρόλος της EBA (Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής), παρέχοντάς της διευρυμένες εξουσίες.
Νέο ευρωπαϊκό έγγραφο που διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα να επιτραπεί στην EBA να λαμβάνει αποφάσεις - και να τις επιβάλλει απευθείας στις ευρωπαϊκές τράπεζες - δίχως την παρέμβαση κυβερνήσεων ή της ΕΚΤ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ δεν θα χρήζει ειδικής μεταχείρισης - έναντι της ΕΒΑ - όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
"Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει τον τελικό λόγο για την εποπτεία των τραπεζών", σημειώνεται ταυτόχρονα στο εν λόγω έγγραφο.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Νέα βόμβα από τους Financial Times - Τα σχέδια των Ευρωπαίων για σύσταση ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ είναι παράνομα - Τι αποκαλύπτει νομικό έγγραφο - κόλαφος για την Ευρωζώνη...

Αίσθηση προκαλεί νέο δημοσίευμα των Financial Times, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει... παράνομα τα σχέδια των Ευρωπαίων για σύσταση ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το σχέδιο σύστασης ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη δεν είναι νόμιμο, σχολιάζουν οι FT, επικαλούμενοι διαρροές από τους κύκλους των υπουργών Οικονομικών, την ώρα που τα όποια βήματα προς αυτή τηνν κατεύθυνση κρίνονται υψίστης σημασίας για την επίλυση της κρίσης χρέους.
Μυστικό έγγραφο που διέρρευσε από νομικούς συμβούλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρεται να αναφέρει πως η ανάληψη από πλευράς ΕΚΤ του ρόλου τραπεζικής εποπτείας αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ.
Χωρίς αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, τονίζεται στο εν λόγω έγγραφο, δεν είναι δυνατόν η ΕΚΤ να αναλάβει το ρόλο του τραπεζικού επόπτη στην Ευρωζώνη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν στους FT πως το εν λόγω έγγραφο, στο οποίο φιλοξενούνται απόψεις νομικών, θα περιπλέξει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση της σύστασης μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη...
Να σημειωθεί ότι το θέμα της τραπεζικής ένωσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης