Ελλάδα

Εκταμιεύεται έως τα μέσα Νοεμβρίου η δόση των 31,5 δισ. ευρώ - Έκλεισε το πακέτο, με εξαίρεση τα διαρθρωτικά μέτρα - Μέσω e-mail θα μιλά από εδώ και μπρος η Αθήνα με την τρόικα

Εκταμιεύεται έως τα μέσα Νοεμβρίου η δόση των 31,5 δισ. ευρώ - Έκλεισε το πακέτο, με εξαίρεση τα διαρθρωτικά μέτρα - Μέσω e-mail θα μιλά από εδώ και μπρος η Αθήνα με την τρόικα
Τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ αναμένει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων της διετίας 2013 - 2014.
Πριν τη δόση θα προηγηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και προόδου της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 13,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,2 δισ. θα προέλθουν από εξοικονομήσεις δαπανών και τα υπόλοιπα 2,4 δισ. από τον τομέα της φορολογίας.
Στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, υπήρξε συμφωνία και για το μακροοικονομικό σενάριο και ειδικότερα για το θέμα της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2013 θα ανέλθει στο 4,2%.
Να σημειωθεί πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ύφεση 3,8%, ενώ η τρόικα μιλούσε για ύφεση 5%.
Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που προκαλεί μια τέτοια απόφαση, είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τρόικα και θα ανταλλάσει σε καθημερινή βάση emails μαζί της, τόσο για το ζήτημα αυτό, όσο και για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες του πακέτου, οι οποίες περιορίζονται στο διαρθρωτικό πεδίο.
Στην ίδια ατζέντα με τα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνονται ακόμη η αγορά προϊόντων και η αγορά εργασίας.
Όλα τα μέτρα του πακέτου θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου και πριν την εκταμίευση της δόσης.
Μετά το πέρας των χθεσινών συνομιλιών με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι:
"Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.   
Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.  
Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία.  
Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ' ευχήν".

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης