Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρατείνεται μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου η αγωνία για τα μέτρα - Χωρίς οριστικές αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα - Ήρθε... για να μείνει η τρόικα στην Αθήνα

Παρατείνεται μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου η αγωνία για τα μέτρα - Χωρίς οριστικές αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα - Ήρθε... για να μείνει η τρόικα στην Αθήνα
(upd)Συνεχίζονται και μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων, αλλά και για το χρηματοδοτικό κενό σε περίπτωση που η Αθήνα λάβει την έγκριση για επιμήκυνση.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραστούν στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής και θα επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα στόχος είναι η χώρα μας να μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση έως τα μέσα Νοεμβρίου, απόφαση η οποία θα ληφθεί είτε σε έκτακτο Eurogroup μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είτε στο κανονικό Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Μέχρι τότε οι συσκέψεις με την τρόικα θα είναι καθημερινές, με εξαίρεση τις ημέρες που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής.
Την αυλαία των συναντήσεων θα ανοίξει σήμερα το πρωί και ώρα 10:00 ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με σκοπό να διευθετηθούν τα καυτά ζητήματα στο χώρο της αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα:
•    Η μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ως μέγιστη αποζημίωση που θα μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος να είναι 12 μισθοί (σήμερα φτάνει έως τους 24 μισθούς).
•    Η μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης σε τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.
•    Η κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων.
•    Ο κατώτατος μισθός, με τους δανειστές να ζητούν να προχωρήσει η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση ώστε αυτός να ισχύσει από τον Απρίλιο.
Στη συνέχεια οι πιστωτές της χώρας θα έχουν νέο ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς πολλά από τα ζητήματα του υφιστάμενου πακέτου παραμένουν ανοιχτά.
Όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα για το 2013 θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις της Τρόικας η οποία πίεζε για παρεμβάσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο προέβλεπε μέτρα 7,8 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ένας «τσουχτερός» λογαριασμός που φθάνει τα 7,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 13,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τη διετία 2013 – 2014.
Από το ποσό αυτό, 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.
Βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι από του χρόνου χάνουν την «ασπίδα» του αφορολόγητου ποσού. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν τα κέρδη τους θα φορολογούνται με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ ή βάσει κλίμακας ε δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση είτε δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35% ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος, είτε τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.
Το μόνο θετικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ότι θα εκπίπτει το 100% των δαπανών για ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ, αντί ορίου 10% που ισχύει σήμερα.'

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης