Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει να προεξοφλεί η αγορά - Τα μηνύματα των Ευρωπαίων βρίσκουν αποδέκτες αλλά τα προβλήματα παραμένουν - Τα τρία αγκάθια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα

tags :
Την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους έχει αρχίσει να προεξοφλεί  η αγορά - Τα μηνύματα των Ευρωπαίων βρίσκουν αποδέκτες αλλά τα προβλήματα παραμένουν - Τα τρία αγκάθια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Αίσθηση έχει προκαλέσει στους επενδυτές η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
Στη διάρκεια του καλοκαιριού, μια σειρά σημαντικών εξελίξεων γέμισε αισιοδοξία τους επενδυτές για τη διάσωση του ευρώ. Στις θετικές αποφάσεις των Ευρωπαίων, σύμφωνα με τους αναλυτές συγκαταλέγονται α) η επίσημη εφαρμογή του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, μέσω του οποίου μπορεί να στηριχθεί η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, β) η έκβαση των ολλανδικών εκλογών, καθώς η κάλπη ήταν επί της ουσίας ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρώ, γ) το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το ΟΜΤ.
Αναλυτικά, η βελτίωση του κλίματος φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:


Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η βιωσιμότητα του χρέους απειλείται από τη βαθύτερη ύφεση την υστέρηση των αποκρατικοποιήσεων και την καθυστέρηση επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Πρόκειται για τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η τρόικα (με ιδιαίτερη έμφαση το ΔΝΤ) τον περασμένο Μάρτιο, μετά το PSI, με την εκπλήρωση των οποίων το χρέος το 2020, θα ήταν κάτω από το 120% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 116,5%. Όμως η ύφεση είναι βαθύτερη τόσο το 2012 (-6,5% έναντι εκτίμησης -4,7% ) όσο και το 2013 (-3,8% έως - 5% αντί εκτίμησης μηδενικής μεταβολής), τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων ανύπαρκτα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 4,5% του ΑΕΠ, μετατίθεται για το 2016 από το 2014.
Η ύφεση προβληματίζει (έστω και αργά) το ΥΠΟΙΚ, που θεωρεί πως «όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η ελληνική οικονομία», υπονοώντας την επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης