Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα πριν τη Σύνοδο - Θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup - Στα μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση της δόσης - Κουρεύονται αποζημιώσεις, κατώτατος μισθός, 3τίες, χρόνος απόλυσης – Στην έξοδο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Στουρνάρας: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα πριν τη Σύνοδο - Θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup - Στα μέσα Νοεμβρίου η εκταμίευση της δόσης - Κουρεύονται αποζημιώσεις, κατώτατος μισθός, 3τίες, χρόνος απόλυσης – Στην έξοδο 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι
(upd4)Δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τα όσα διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
"Δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων έως τη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, για να προσθέσει πως "τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν μετά τη Σύνοδο".
"Δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο Κορυφής. Δεν πάνε άσχημα οι διαπραγματεύσεις, αλλά υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά θα έχουν κλείσει λίγο πριν ή λίγο μετά τη Σύνοδο, παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και το κενό χρηματοδότησης", εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και νέου - έκτακτου - Eurogroup μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Στα μέσα Νοεμβρίου θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, σημείωσε επίσης ο υπουργός.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Στην «κόψη του ξυραφιού» κινούνται πλέον οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τα μέτρα της διετίας 2013 – 2014 και συνολικού ύψους 13,6 δις. ευρώ. Λίγο μετά τις 13:30 πραγματοποιήθηκε σύντομη σύσκεψη μεταξύ Τρόικας και Στουρνάρα, με το κύριο μέρος των διαπραγματεύσεων να ξεκινά στις 16:00.
Σε ένα μπαράζ διαδοχικών συναντήσεων που είχαν χθες με υπουργούς της κυβέρνησης, οι δανειστές εμφανίστηκαν άκαμπτοι τόσο στο θέμα των απολύσεων όσο και στα ζητήματα του εργασιακού τομέα, με τα μεγαλύτερα «αγκάθια» σε αυτό το σκέλος των διαβουλεύσεων να είναι:
•    Η μείωση του κόστους των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ως μέγιστη αποζημίωση που θα μπορεί να λαμβάνει ένας εργαζόμενος να είναι 12 μισθοί (σήμερα φτάνει έως τους 24 μισθούς).
•    Η μείωση του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης σε τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα.
•    Η κατάργηση τριετών και ωριμάνσεων.
•    Ο κατώτατος μισθός, με τους δανειστές να ζητούν να προχωρήσει η νομοθέτηση του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση ώστε αυτός να ισχύσει από τον Απρίλιο.
Οι ξένοι δεν έκαναν που ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα των 15.000απολύσεων που πρέπει να γίνουν φέτος στο Δημόσιο απορρίπτοντας έτσι το σχέδιο της διαθεσιμότητας που έχει παρουσιαστεί ως εναλλακτική πρόταση από την κυβέρνηση.
Οι απολύσεις υπαλλήλων θα προέλθουν από τους οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να καταργηθούν.
Γι αυτό το ζήτημα υπήρξε χθες εμπλοκή στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα, αφού το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχεται τις απολύσεις που ζητούν οι πιστωτές.
Υποστηρίζει ότι για φέτος ο στόχος των 15.000 απομακρύνσεων υπερκαλύπτεται από τα αιτήματα για συνταξιοδοτήσεις, ενώ τονίζει ότι έως το 2015 θα έχουν απομακρυνθεί πολλοί περισσότεροι από τους 150.000 υπαλλήλους που ζητά η Τρρόικα.
Ερωτηθείς χθες ο κ. Μανιτάκης για το εάν προτιμά να συναινέσει σε απολύσεις ή σε περικοπές μισθών, απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
Σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει νέο ραντεβού με την Τρόικα.
Την ίδια στιγμή, σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι συζητήσεις και στα εργασιακά. Η Τρόικα επιμένει στην ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων όπως είναι ο κατώτατος μισθός, οι αποζημιώσεις, τα επιδόματα και οι τριετίες.
Μέτρα 18 δις. ευρώ ζητά η Τρόικα!
Όλα αυτά συνθέτουν ένα «γκρίζο» σκηνικό για την χώρα μας το 2013 στο οποίο θα κυριαρχεί η ανεργία η ύφεση και οι αυξημένοι φόροι.
Το σκηνικό αυτό είχε σκιαγραφηθεί από μέρες αλλά στην χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους αξιωματούχους της Τρόικας, πήρε την τελική του μορφή.
Η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα συνεχίστηκε μέχρι αργά χθες βράδυ και μετά την αποχώρηση του υπουργού Εργασίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι διαθρωτικές αλλαγές, τα prior action και τα δημοσιονομικά από το «πακέτο» των 13,6 δις. ευρώ (διετία 2013 – 2014), το οποίο οι ξένοι έχουν ζητήσει να φθάσει στα 18 δις. ευρώ (!) ανεξάρτητα του χρόνου προσαρμογής.
Δηλαδή, είτε «ανάψει» είτε όχι το «πράσινο φως» της επιμήκυνσης το μέγεθος των μέτρων θα παραμείνει το ίδιο για την χώρα μας.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχει αποσοβηθεί αυτό το ενδεχόμενο, πλην όμως τα μέτρα για το 2013 θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προέβλεπε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουν τα 9 δις. ευρώ ικανοποιώντας έτσι τις απιαιτήσεις της Τρόικας η οποία πίεζε για παρεμβάσεις ύψους 9,5 δις. ευρώ το 2013. Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο προέβλεπε μέτρα 7,8 δις. ευρώ.
Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ένας «τσουχτερός» λογαριασμός που φθάνει τα 7,8 δις. ευρώ επί συνόλου 13,6 δις. ευρώ που προβλέπονται για την διετία 2013 – 2014.
Από το ποσό αυτό, 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.
Βαθειά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι από του χρόνου χάνουν την «ασπίδα» του αφορολόγητου ποσού. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν τα κέρδη τους θα φορολογούνται με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ ή βάσει κλίμακας ε δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για την καθιέρωση είτε δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35% ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος, είτε τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.
Το μόνο θετικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ότι θα εκπίπτει το 100% των δαπανών για ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ, αντί ορίου 10% που ισχύει σήμερα.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης