Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εξετάζονται τρόποι για τη μείωση του ελληνικού χρέους – Joerg Asmussen (ΕΚΤ): Η χώρα θα μπορούσε να οργανώσει εθελοντική εξαγορά ομολόγων – Μείωση επιτοκίων και διετή παράταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

tags :
Εξετάζονται τρόποι για τη μείωση του ελληνικού χρέους – Joerg Asmussen (ΕΚΤ): Η χώρα θα μπορούσε να οργανώσει εθελοντική εξαγορά ομολόγων – Μείωση επιτοκίων και διετή παράταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν νέους τρόπους για να μειωθεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας, διότι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα αλλά και η συνεχιζόμενη ύφεση, απομακρύνουν πολύ από τον στόχο που έχει τεθεί για 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020», δήλωσαν στον Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ενας δείκτης ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές  Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκτιμήσεις Μαρτίου προέβλεψε ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 164% του ΑΕΠ το 2013 από 160% το 2012.
Όμως φαίνεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να είναι χειρότερη καθώς συνεχίζει να συρρικνώνεται για έκτη συνεχή χρονιά."Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι τα επίπεδα χρέους στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν κατά πολύ το στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, δήλωσε το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ Joerg Asmussen μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Προκειμένου να επανέλθει το ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2020 στα επιθυμητά επίπεδα, η Ελλάδα θα μπορούσε να οργανώσει εθελοντική εξαγορά των ομολόγων της, ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάποιος θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη αυτού του στόχου. Μία δυνατότητα θα ήταν να η Ελλάδα να αγοράζει το χρέος της ", δήλωσε ο Asmussen.
Τα χρήματα δεν θα μπορούσαν να προέλθουν από την ΕΚΤ, αλλά θα μπορούσαν να δανειστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για παράδειγμα, τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος ήταν στο Τόκιο για τις συναντήσεις το Σαββατοκύριακο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επειδή τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, ένα ευρώ από χρήματα που δανείζεται από τον ESM, θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 1,5 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος. Μια δεύτερη επίσημη πηγή της ευρωζώνης, δήλωσε ότι ενώ ο δανεισμός από το ESM θα μπορούσε από μόνος τους να προκαλέσει την αύξηση του ελληνικού χρέους, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μειωθεί.
"Τι θα μπορούσε να αλλάξει το συνολικό επίπεδο του χρέους σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι τράπεζες μπορούν άμεσα από το ESM, να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα δάνεια της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην μείωση του χρέους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε η ίδια πηγή. Το Προσωρινό Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει ήδη δανείσει στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της , και 23 δισ αναμένεται να εκταμιευτούν.
Τα  48 δις. ευρώ θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού χρέους στην Ελλάδα, το οποίο υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 330 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιούν τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών της στοιχείων για να μειωθεί το χρέος, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
"Ένας άλλος τρόπος θα ήταν να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για να αγοράσει το χρέος", είπε ο αξιωματούχος. "Θα μπορούσε να περιμένει μερικά δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις για να αγοράσει το χρέος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σχετικά γρήγορα."
Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τον Μάρτιο είχε εκτιμηθεί  ότι τα ελληνικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2020 θα ανέλθουν στα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δις ευρώ θα προέλθουν στην διετία 2012-2014.
Επίσης στην περίπτωση της Ελλάδας, η ευρωζώνη θα μπορούσε να προωθήσει χαμηλότερο επιτόκιο των δανείων για το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 150 μονάδες βάσης, ή να επιμηκύνει τις προθεσμίες λήξης του δανείου. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχει πολύ μικρή διάθεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα.
Για να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συζητούν να δώσουν στην Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης