Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το ΔΝΤ έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το μεγάλο λάθος της σκληρής λιτότητας στην ευρωζώνη – Σιγά σιγά προσπαθεί να απεμπλακεί από την επερχόμενη κατάρρευση των οικονομιών μεταφέροντας τις ευθύνες στους πολιτικούς – Πως θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι;

tags :
Το ΔΝΤ έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το μεγάλο λάθος της σκληρής λιτότητας στην ευρωζώνη – Σιγά σιγά προσπαθεί να απεμπλακεί από την επερχόμενη κατάρρευση των οικονομιών μεταφέροντας τις ευθύνες στους πολιτικούς – Πως θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι;
Όλο και πιο έντονες γίνονται οι φωνές κατά της άκρατης λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της ραγδαίας συρρίκνωσης του ΑΕΠ που παρατηρείται όχι μόνο στις «υπό διάσωση» χώρες αλλά και ολόκληρη την ευρωζώνη.
Μετά τις προειδοποιήσεις Lagarde που ζήτησε να μπει ένα φρένο στα μέτρα λιτότητας, έχει αρχίσει να παρατηρείται μια αλλαγή της τάσης στις παγκόσμιες ισορροπίες, και από εκεί που το ΔΝΤ ήταν ο «κακός» των αδύναμων κυβερνήσεων, πλέον θέλει να μετατραπεί σε «υπερασπιστή» των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, το ΔΝΤ προετοιμάζει την «εκστρατεία» του για ένα… «συγνώμη» στην αποτυχία της πολιτικής του. Έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι ενώ η λιτότητα πετυχαίνει σε ορισμένες οικονομίες να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο στην ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει επιφέρει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι αναλυτές του ΔΝΤ, πίστεψαν ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σε κάθε οικονομία. Ωστόσο, το σημείο-κλειδί είναι ότι πλέον αποτελεί μία μεταβλητή που θα πρέπει να αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι είναι μεταβλητή, και ότι σε ορισμένες οικονομικές συνθήκες λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι ποτέ.



Δεν αποτελεί άλλωστε έκπληξη το γεγονός ότι ο Paul Krugman συνεχίζει τη ρητορική του κατά της άποψης ότι δημοσιονομική εξυγίανση είναι το αποτέλεσμα της χαμηλής ανάπτυξης και όχι το αντίθετο, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
Όπως επισημαίνει ο Krugman, το κλειδί στο παιχνίδι αλλάζει, και αυτό φαίνεται από την έκθεση του ΔΝΤ ότι η οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει απογοητεύσει περισσότερο στις οικονομίες που εφάρμοζαν επιθετικά σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής εξυγίανσης στη συρρίκνωση της οικονομίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής ανέμεναν.
Το ερώτημα είναι, ποια θα είναι η αντίδραση της πολιτικής ελίτ καταλήγει η ανάλυση των Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης