Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κλείδωσαν στα 9 δισ. ευρώ οι επιβαρύνσεις για το 2013 - Οριστικοποιήθηκε το φορολογικό πακέτο - Αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου με ολοκληρωμένη λίστα παρεμβάσεων

Κλείδωσαν στα 9 δισ. ευρώ οι επιβαρύνσεις για το 2013 - Οριστικοποιήθηκε το φορολογικό πακέτο - Αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα μετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου με ολοκληρωμένη λίστα παρεμβάσεων
(upd2)Στα 9 δισ. ευρώ κλείδωσε το πακέτο των περικοπών για το 2013, με τους δανειστές να μην δέχονται ούτε ένα σεντ πιο κάτω από αυτό το όριο μείωσης των δαπανών.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξο ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα και ότι η κυβέρνηση θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής με κλεισμένες τις εκκρεμότητες στα δημοσιονομικά ζητήματα και στα prior actions του Μνημονίου.
Στη σημερινή συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τα έσοδα από τις αλλαγές στους φόρους να φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 4,9 δισ. ευρώ θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις περικοπές που θα γίνουν στις συντάξεις.
Αναφορικά με τις ενστάσεις για τα 550 εκατ. ευρώ που είχε η τρόικα, ο ίδιος παράγοντας δήλωσε πως οι τράπεζες συμφώνησαν να τα πληρώσουν, ενώ το θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης  και Τρόικας, με τους δανειστές να ζητούν αύξηση κατά 1 δις. ευρώ της συνεισφοράς του φορολογικού «πακέτου».
Παράλληλα, επιχείρησαν να «φουσκώσουν»  τον κατάλογο με τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής προσθέτοντας στη λίστα με τις εκκρεμότητες εκτός από τα διαρθρωτικά και τα δημοσιονομικά και θέματα από τον εργασιακό τομέα που θεωρητικά είχαν κλείσει στις προηγούμενες συναντήσεις.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθεί από κοντά το πρόγραμμα των επαφών με τους ξένους κάνει λόγο για νέες ενστάσεις από την πλευρά της Τρόικας οι οποίες είχαν ως επίκεντρο το μέτωπο της φορολογίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη χθεσινή συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ζήτησαν να αυξηθεί στα 4 δις. από 3 δις. ευρώ το φορολογικό «πακέτο», από την στιγμή που οι στόχοι για περικοπές δαπανών στον τομέα του φαρμάκου και των λειτουργικών εξόδων του κράτους, κρίνονται ως μη επιτεύξιμοι από τους ίδιους.
Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ένα νέο σχέδιο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας με περισσότερες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Της νέας φορολογίας δεν γλιτώνουν ούτε τα αγροτεμάχια για τα οποία σχεδιάζεται από το 2013 να φορολογούνται με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, ενώ θα υπάρξει διαχωρισμός ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.
Τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα λαμβάνονται υπόψη, είναι το είδος της εδαφικής έκτασης (π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ.), η απόσταση από τη θάλασσα, εάν η έκταση είναι αρδευόμενη ή όχι, εάν έχει πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο κ.ά.
Σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση με την Τρόικα στην διάρκεια της οποίας θα τεθούν όλα ανοικτά τα ζητήματα του «πακέτου».
Μεγάλο αγκάθι αποτελούν και οι 89 δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο και θεωρούνται προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι το πακέτο των 13,6 δις. ευρώ να έχει κλείσει έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να περιοριστεί το δημοσιονομικό βάρος για το 2013 κάτω από 9,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα συνολικά μέτρα που απαιτεί η τρόικα (έναντι των 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός).
Η ελληνική πλευρά πιέζεται και από το σκέλος των ταμειακών διαθεσίμων που επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι, μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία έπρεπε να έχει χορηγηθεί από τον Ιούλιο. Παράλληλα, εκκρεμεί μια δόση 5 δισ. ευρώ (που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να δοθούν στη χώρα επιπλέον 7,2 δισ. ευρώ.

(Πρώτη ενημέρωση 09:53)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης