Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανήσυχη παραμένει η Wall Street για την κρίση χρέους της ευρωζώνης - Στο επίκεντρο η Ισπανία η οποία σύντομα θα δηλώσει αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της - Μεγάλο πρόβλημα και η ανάπτυξη της Γερμανίας

Ανήσυχη παραμένει η Wall Street για την κρίση χρέους της ευρωζώνης - Στο επίκεντρο η Ισπανία η οποία σύντομα θα δηλώσει αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της - Μεγάλο πρόβλημα και η ανάπτυξη της Γερμανίας
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει δηλώσει ότι θα κάνει "ό,τι χρειάζεται" για να περισώσει το ευρώ, αλλά η Wall Street παραμένει ανήσυχη για το μέλλον της Ευρώπης λόγω της τριετούς κρίσης χρέους.
Οι αναλυτές της αγοράς και διαχειριστές κεφαλαίων παραμένουν περισσότερο ανήσυχοι από ποτέ, και ιδιαιτέρως για το ενδεχόμενο μετάδοσης στην Ισπανία, η οποία έχει περιέλθει στο επίκεντρο των προβλημάτων χρέους της Ευρώπης.
"Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη και να διορθώσει τα όποια προβλήματα, τα μέτρα που έχει λάβει δίνουν μόνο χρόνο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, ", δήλωσε ο Kim Forrest, αναλυτής στο Fort Pitt Capital, επισημαίνοντας ότι όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν διορθώνουν τα διαρθρωτικά προβλήματα.
Οι ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 59 δισ. ευρώ, με τους περισσότερους ειδικούς να συμφωνούν ότι είναι απλά θέμα χρόνου η χώρα να δηλώσει ανεπάρκεια στα ταμειακά διαθέσιμα η χώρα, εξέλιξη που θα την αναγκάσει να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης από την ΕΚΤ. Αλλά μέχρι στιγμής, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχει αντισταθεί. Αντ 'αυτού, η Ισπανία, η οποία είναι βυθισμένη στην ύφεση, επικεντρώνεται στον περιορισμό των ελλειμμάτων μέσα από τα μέτρα λιτότητας.
"Η Ισπανία περπατά σε μια πολύ λεπτή γραμμή," δήλωσε ο Steve Goldman, πρόεδρος της Goldman Management. "Θα πρέπει να δούμε αν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, χωρίς να περιοριστεί η ανάπτυξη απότομα, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα".
Οποιοδήποτε σημάδι επιδείνωσης του προβλήματος θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την ισπανική αγορά ομολόγων και γρήγορα ωθήσει και πάλι πάνω τις αποδόσεις κοντά στο 7% ή και υψηλότερα. Το σήμα αυτό είναι ανησυχητικό σε δύο μέτωπα.
Δεδομένου του πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η ευρωπαϊκή αγορά χρέους, μια αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας θα μπορούσε να σημάνει επίσης προβλήματα για άλλες χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την Ιταλία, δήλωσε ο Marc Pado, στρατηγικός αναλυτής της DowBull.
Ενώ η Ισπανία είναι το κύριο μέλημα, οι αναλυτές ανησυχούν για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη και υγιέστερη οικονομία της Ευρώπης. Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οικονομία της Γερμανίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο.
"Μια επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας θα αφαιρέσει τον βασικό πυλώνα της μελλοντικής ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Doug Cote, της ING Investment Management.
Βραδύτερη ανάπτυξη στη Γερμανία θα εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά της να βοηθήσει τις μελλοντικές διασώσεις που θα μπορούσαν να απαιτηθούν για την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, δήλωσε ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς μετοχών στη Federated Investors.
"Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μόνη διέξοδος από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να σχηματίσουν μια δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, αλλά οι πολιτικές διαφορές στέκονται ως η μεγαλύτερη αιτία για την έλλειψη μιας συνολικής λύσης έως σήμερα", δήλωσε ο Frank Fantozzi, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Planned Financial Services.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης