Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ilsole24ore: Εικόνα πολιτικής κατάρρευσης στην Ελλάδα - Τα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) έχουν 232 εκατ. χρέος στις τράπεζες – Σοβαρά τα ερωτηματικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

tags :
Ilsole24ore: Εικόνα πολιτικής κατάρρευσης στην Ελλάδα - Τα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) έχουν 232 εκατ. χρέος στις τράπεζες – Σοβαρά τα ερωτηματικά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Για εικόνα πολιτικής κατάρρευσης στην Ελλάδα κάνει λόγο η ιταλική εφημερίδα Ilsole24ore, επισημαίνοντας ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν χρέος προς τις τράπεζες 232 εκατ ευρώ, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα. Τα χρέη των κομμάτων έχουν αυξήσει τα ερωτηματικά σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά καλείται για μεταρρυθμίσεις και για ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνούν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα μετά την πτώση των συνταγματαρχών, το 1974, αντιμετωπίζουν και την δική τους προσωπική  οικονομική κρίση. Η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν χρέος άνω των 200 εκατ ευρώ προς τις τράπεζες – λόγω και της κατάρρευσης της κρατικής χρηματοδότησης στις τελευταίες εκλογές. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι είναι το τέλος ενός πολιτικού συστήματος το οποίο έχει κάνει δημόσιες δαπάνες χωρίς έλεγχο. Ένα σύστημα που απέτυχε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του νεποτισμού και της φοροδιαφυγής, και το οποίο συγκλονισμένο οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση με ένα χρέος ίσο με πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό της Αργεντινής.
Στην Ελλάδα, όπως στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το πολιτικό σύστημα χρηματοδοτείται και από δημόσιους πόρους: τα κόμματα που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα πάρουν και περισσότερα κονδύλια. Αλλά ακόμα και εδώ οι Έλληνες ήταν οικονομικά δημιουργικοί: Με βάση τα προηγούμενα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα μεγάλα πολιτικά κόμματα είχαν "υποσχεθεί" ως εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της πολιτείας, ως εγγύηση για τα τραπεζικά τους δάνεια. Όμως στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου η λαϊκή υποστήριξη για τα δύο κόμματα κατέρρευσε, αφήνοντας τους με τεράστια δάνεια.
Τραπεζικές πηγές – τις οποίες επικαλείται το Reuters – υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν τώρα ένα χρέος ύψους 232 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Μερικά από τα δάνεια τους έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμα. Χρέη, που φυσικά υπερβαίνουν κατά πολύ τα κεφάλαια των 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία τα δύο κόμματα έχουν λάβει ως δημόσια χρηματοδότηση, ενώ ήδη ένα ποσοστό από αυτά εξακολουθεί να είναι δεσμευμένο στις τράπεζες. Τα χρέη των κομμάτων έχουν αυξήσει τα ερωτηματικά σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά καλείται για μεταρρυθμίσεις και για  ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ηδη η Αθήνα αγωνίζεται να εφαρμόσει τις περικοπές των δαπανών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντάλλαγμα τη διάσωση των 130 δις ευρώ. Την ίδια ώρα τα συνδικάτα στη χώρα βρίσκονται επί ποδός πολέμου ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η τρίτη γενική απεργία από τις αρχές του έτους και έχει προγραμματιστεί μία μία ακόμη για τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να  διαμαρτυρηθούν κατά της λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης