Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η τρόικα φεύγει, το πακέτο των περικοπών παραμένει ανοιχτό - Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - Στήριξη από την "τρόικα" του Eurogroup θέλει η κυβέρνηση

tags :
 Η τρόικα φεύγει, το πακέτο των περικοπών παραμένει ανοιχτό - Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται - Στήριξη από την
(upd5) Η τρόικα αναχωρεί αύριο από την Αθήνα με τις διαπαραγματεύσεις να συνεχίζονται κατά την διάρκεια της πτήσης προς Λουξεμβούργο αφού οι δανειστές θα ταξιδέψουν με τον Υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Την ευκαιρία θα έχουν επίσης να τα πουν οι ξένοι με τον κ. Στουρνάρα και πριν από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup). Στην διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα, δημοσιονομικό - διαρθρωτικό, ωστόσο όμως οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία μέτωπα από το πακέτο των περικοπών που παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι η κυβέρνηση να αποσπάσει ένα θετικό statement από Lagard, Rehn και Draghi για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει έγκαιρα τη δόση των 31,5 δις ευρώ. Το ίδιο στέλεχος η τρόικα δεν φαίνεται να καθυστερεί σκοπίμως στην δημοσιεύση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Νσ σημειωθεί ότι η τρόικα θα παραμείνει την επόμενη αλλά και την μεθεπόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Oπως μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της σημερινής συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Αγκάθι παραμένει το ύψος της ύφεσης το 2013 από το την οποία κρίνεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.Αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίθησης των τραπεζών, με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η ελάχιστη συμμετοχή έχει ήδη προσδιοριστεί για 10%.Τα warrants θα είναι 9 δηλαδή το δικαίωμα μελλοντικής αγοράς στο μέλλον μετοχών ενώ τα Cocos τα μετατρέψιμα ομολογιακά θα είναι όχι 10% που είχε αναφερθεί αλλά μπορεί να φθάσει και το 40%. Βέβαια υπάρχει μια διχογνωμία για το αν τα Cocos είναι το 10% της ανακεφαλαιοποίησης ή το 40% αλλά προφανώς θα πρόκειται για μεγάλη στήριξη στους παλαιούς μετόχους αν τα Cocos είναι 40% καθώς οι κοινές μετοχές θα είναι 60% της ανακεφαλαιοποίησης.
Επίσης αν περάσει και η πρόταση του ΤΧΣ να εγγυηθεί τα νέα ομόλογα στην ονομαστική αξία θα είναι επίσης μια μεγάλη στήριξη για το τραπεζικό σύστημα.
Χτες πάντως δίνοντας ένα στίγμα για το περιεχόμενο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι σήμερα συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και διάφορα άλλα τεχνικής φύσεως ζητήματα, καθώς και μνημονιακές δράσεις που έχουν μείνει πίσω.
Στη συνάντηση εξετάστηκε εκ νέου το θέμα της ύφεσης, η οποία σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος επιδεινώνεται, όσο προστίθενται περισσότερα μέτρα στο πακέτο των περικοπών.
Είναι χαρακτηριστικό πως μια μονάδα ύφεσης ρίχνει έξω το στόχο για το έλλειμμα κατά 0,5%.
Τα ζητήματα παραμένουν σε όλες τις ενότητες ανοιχτά και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί πως μέχρι τη Δευτέρα, ο Γ. Στουρνάρας, θα μπορέσει να παρουσιάσει αναλυτικά το περιεχόμενο των νέων μέτρων στο Eurogroup.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να πιέζουν για περισσότερα μέτρα το 2013....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης