Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κηρύξει πόλεμο στη Συρία - Στόχος η ειρήνη και η σταθερότητα - Δεν θα επαναληφθεί τέτοιο συμβάν, διαμηνύει η συριακή πλευρά, ζητώντας συγγνώμη

tags :
Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα κηρύξει πόλεμο στη Συρία - Στόχος η ειρήνη και η σταθερότητα - Δεν θα επαναληφθεί τέτοιο συμβάν, διαμηνύει η συριακή πλευρά, ζητώντας συγγνώμη
(upd7) Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει πόλεμο με τη Συρία, διεμήνυσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ψήφιση από το τουρκικό κοινοβούλιο της απόφασης με την οποία δίνεται στην κυβέρνηση το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.
"Το μόνο που θέλουμε για την περιοχή αυτή είναι η ειρήνη και η σταθερότητα. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο με τη Συρία", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντιπρόεδρο της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Ρεζά Ραχιμί.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπιστεί τους πολίτες και τα σύνορά της. "Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το ζήτημα", τόνισε.
Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο συμβάν παρείχε η Συρία μέσω του ΟΗΕ, ζητώντας συγγνώμη από στην Τουρκία για την ρήψη οβίδας την περιοχή Ακτσάκαλε. "Η συριακή πλευρά παραδέχτηκε αυτό που έκανε και ζήτησε συγγνώμη. Ο ΟΗΕ μεσολάβησε και μίλησε στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε το πράσινο φως για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, μετά από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης με πρόταση που φέρει την υπογραφή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας».
Η τουρκική εθνοσυνέλευση συνεδριάζει αυτή την ώρα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.
Επίσης, η Τουρκία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, μετά από την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής, με πέντε πολίτες νεκρούς.
«Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο Τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας », αναφέρεται επίσης στην επιστολή.
Εν τω μεταξύ, το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς σήμερα το πρωί το βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους.
Ο όλμος που έπεσε στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε και στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, εκτοξεύθηκε από το Τελ Αμπιάντ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης, κοντά στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο στη Συρία.
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι βομβαρδισμοί προς τη γείτονα που ακολούθησαν την θανατηφόρα επίθεση προς την Τουρκία από τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Τούρκοι πολίτες και να τραυματισθούν άλλοι εννέα, αποτελούν «προειδοποίηση».

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει τις κινήσεις της Τουρκίας
«Τις χθεσινές εχθροπραξίες στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας και οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή» καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία, με πλήρη Νατοϊκή και Αμερικανική στήριξη, εμφανίζεται να επιχειρεί αναβάθμιση του ρόλου της και του τρόπου παρέμβασής της από απλού επιχειρησιακού συμπαραστάτη στην λεγόμενη εσωτερική αντιπολίτευση, σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου». «Εκτιμούμε ότι επιχειρείται μια προσπάθεια διαμόρφωσης έντονου κλίματος αντιπαράθεσης και θεωρούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει λύση μέσα από διαδικασία διαλόγου στα πλαίσια του ΟΗΕ», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη πως «το αυταρχικό καθεστώς Ασαντ δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ, πολεμικού χαρακτήρα τύπου Λιβύης» και καταλήγει: «Θα οξύνουν ακόμη περαιτέρω τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής προσπαθώντας να δημιουργήσουν νεοαποικιακά τετελεσμένα».

Την αλληλεγγύη της στην Τουρκία εκφράζει η Ιταλία
«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου και εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης προς εκείνη της Τουρκίας», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι αναφερόμενος στις εξελίξεις της κρίσης με την Συρία.
«Το αίτημα της κυβέρνησης της Άγκυρας προς το κοινοβούλιο της χώρας είναι καθ΄ όλα νόμιμο. Πρόκειται για εκτίμηση της τουρκικής κυβέρνησης που δεν στερείται, οπωσδήποτε βάσης» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Ο Τέρτσι πρόσθεσε πως «η Ατλαντική Συμμαχία την περασμένη νύχτα υπογράμμισε με έμφαση της αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, μια αρχή που τα μέλη της θεωρούν σαφώς σημαντική». Στην κρίση της Συρίας, η διεθνής κοινότητα είναι «αδύναμη» και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει «παραλύσει» ολοκλήρωσε ο Τζούλιο Τέρτσι.

(Πρώτη ενημέρωση 08:58)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης