Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ντροπή και αίσχος για τη λίστα Lagarde - Η μυστήρια διαδρομή μέχρι να φτάσει στα χέρια του Γρ. Πεπόνη - Μεγάλα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την απόκρυψη στοιχείων - Μπορεί να αξιοποιηθεί λένε εισαγγελικές πηγές

Ντροπή και αίσχος για τη λίστα Lagarde - Η μυστήρια διαδρομή μέχρι να φτάσει στα χέρια του Γρ. Πεπόνη - Μεγάλα ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την απόκρυψη στοιχείων - Μπορεί να αξιοποιηθεί λένε εισαγγελικές πηγές
(upd2) Σχεδόν δύο χρόνια χρειάστηκαν για να καταλήξει η περίφημη λίστα Lagarde με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης. Εισαγγελικές πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει και καταθέτες που ελέγχονταν για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.
Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη κατέληξε μετά από 20 μήνες η περίφημη λίστα Lagarde, στον οποίο την παρέδωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.
Η μυστήρια διαδρομή της από γραφείο σε γραφείο περνάει από υπουργούς σε αρμόδιους επικεφαλής του ΣΔΟΕ κι από εκεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο έως τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πριν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Μεγάλα ερωτήματα προκαλούνται για τις σκοπιμότητες της απόκρυψης των εν λόγω στοιχείων εδώ και 20 μήνες. Ποιος είχε συμφέρον να μην παρουσιάσει στις αρχές τα στοιχεία; Ακόμη κι αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομικά εφόσον αποτελούν προϊόν υποκλοπής, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η υπόθεση λαμβάνει νέες διαστάσεις καθώς εισαγγελικές πηγές «αδειάζουν» εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι παράνομη η αξιοποίηση της λίστας, εξηγώντας ότι θα μπορούσε νομίμως να χρησιμοποιηθεί καθώς ενδέχεται να περιλαμβάνει και καταθέτες που ελέγχονταν για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.  Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου βάσει των οποίων τα στοιχεία θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί.
Η περιβόητη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων (φυσικών και νομικών προσώπων) με καταθέσεις στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στην Ελβετία και  περιήλθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Ερβέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.
Γερμανία και Γαλλία έχουν χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη λίστα…δια της πλαγίας οδού κι όχι νομικά, καθώς αποτελεί προϊόν υποκλοπής, ωστόσο έχουν καταφέρει να «μαζέψουν» πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους μεγαλοκαταθέτες. 

Η περιβόητη διαδρομή

Τον Ιανουάριο του 2010 η Christine Lagarde, υπουργός Οικονομικών τότε της Γαλλίας, παρέδωσε ατύπως τη λίστα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια ο υπουργός παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, 20 ονόματα από τη λίστα που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. Τον Ιούνιο του 2011, Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει τη λίστα στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, ο οποίος εκτιμά ότι τα στοιχεία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν κι ενημερώνει δύο μήνες αργότερα, τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, κοινοποιώντας του τη λίστα. Μετά το σάλο που προκλήθηκε και το κυνήγι της αναζήτησης , ο κ. Βενιζέλος έστειλε το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, ο οποίος παρέλαβε το φάκελο με το USB που περιέχει τα ονόματα σε ηλεκτρονικό αρχείο από το Μέγαρο Μαξίμου, συνέταξε  το σχετικό πρωτόκολλο και παρέδωσε τον φάκελο στον κ. Πεπόνη.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας» καθώς «αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα». Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».
Nωρίτερα, σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρίνισε ότι έπειτα από σχετική ενημέρωση για το θέμα από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, συμφώνησε με τη νομική του εκτίμηση ότι η εν λόγω λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη ή δημοσιεύσιμη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, ο κ. Διώτης τον ενημέρωσε πως τα στοιχεία «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».

Παραίτηση Ραγκούση από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, εξαιτίας της απόκρυψης της λίστας «Lagarde» από το ΠΑΣΟΚ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ραγκούση, όπως αυτή αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα:
Ως μέλος κυβερνήσεων που κλήθηκαν μετά το 2009 να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας  μας. Υπερχρέωση που είχε συντελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών , κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης .
Ως μέλος κυβερνήσεων που  κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές  μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια ,θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ότι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα  «Lagarde».
Λίστα που αφορά στον πυρήνα της ,την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι . Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα ,για ευνομούμενη πολιτεία ,όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα  . Το   ποτήρι ξεχείλισε.
Με βάση αυτά το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ , από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης . Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και
την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή  .
Παραμένω  ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης  και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι  για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας , που θεωρώ αδιαπραγμάτευτo και πρώτης προτεραιότητας
καθήκον.
Για μια Ελλάδα που όμως δεν θα επιβάλει μονόπλευρες  πολιτικές λιτότητας  επειδή δεν θέλει να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το  συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιά. Κι αυτό προκειμένου να προστατευτούν συμφέροντα συντεχνιών  και μικρών ολιγαρχιών .
Για μια Ελλάδα που δεν θα επιτρέπεται στον εκάστοτε  Πρωθυπουργό να τοποθετεί  τον κολλητό εφοριακό από το τόπο καταγωγής του ως επικεφαλής στο ΣΔΟΕ , με οφθαλμοφανείς σκοπούς .
Για μια Ελλάδα στην οποία θα καταστεί κοινή πεποίθηση ότι για την επιβίωση της είναι ζωτικής σημασίας η επαναθεμελίωση του πολιτικού της
συστήματος που συνιστά την μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων. Το μόνο πραγματικό και ουσιαστικό εμπόδιο στην επέλαση του λαϊκισμού και της
δημαγωγίας των άκρων.

Ευθύνες σε Διώτη και Παπακωνσταντίνου επιρρίπτει ο Βενιζέλος

Στον πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη έριξε όλες τις ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Υποστήριξε ότι είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή στον Ιωάννη Διώτη να ελέγξει το USB με τα ονόματα των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. «Του είχα δώσει ρητή εντολή. Άλλωστε ο κ. Διώτης που είχε αναλάβει στο παρελθόν την τρομοκρατία γνώριζε πως να αντλεί πληροφορίες και πως να τις αξιοποιεί. Τόσο καιρό που το είχε δεν το είδε;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega σημείωσε ότι δεν έχει κρατήσει αντίγραφο της λίστας και μόλις κατάλαβε ότι το επίμαχο USB είναι άφαντο το παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όταν προ δύο ημερών αντιλήφθηκα ότι δεν το είχε κανείς το παρέδωσα στο Μαξίμου» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα χαρακτήρισε «πολιτικές χυδαιότητες» τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τα πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε προσωπικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε την επίμαχη λίστα 7 μήνες στα χέρια του.

Διώτης: O Παπακωνσταντίνου μου παρέδωσε το στικ
«Χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο ή αριθμούς πρωτοκόλλου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μου παρέδωσε το στικ με τους 2.000 καταθέτες σε τράπεζα του εξωτερικού, λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Ιωάννης Διώτης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την «λίστα Λαγκάρντ».
Ο κ. Διώτης έκανε λόγο για «ατυχείς χειρισμούς και παραλείψεις», σημειώνοντας ωστόσο ότι θεωρεί αδιανόητο «ότι οποιοσδήποτε ήθελε να συγκαλύψει οτιδήποτε». Ο πρώην ειδικός γραμματέας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Μάιο 2011 μέχρι Ιούνιο 2012, υποστήριξε ότι τον Ιούνιο του 2011, λίγο πριν ο κ. Παπακωνσταντίνου μετακινηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος του παρέδωσε ένα στικ «άτυπα χωρίς διαβιβαστικό έγγραφο, αριθμούς πρωτοκόλλου» και χωρίς να του εξηγήσει γιατί του το έδωσε. «Για να το δώσει σε εμένα υποθέτω ότι μου το έδωσε για να γίνει έλεγχος γιατί αλλιώς τι νόημα θα είχε;», ανέφερε ο κ. Διώτης, ο οποίος παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι το εν λόγω υλικό έφτασε στα χέρια του από τις μυστικές υπηρεσίες.
«Εγώ έριξα απλά μία ματιά στο αρχείο για να δω την μορφή του. Έχει κάτι ποσά και κάτι σαν καρτέλες αν θυμάμαι καλά», είπε ο κ. Διώτης.
«Μετά το παρέδωσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο όπως μου το είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και του εξήγησα ότι δεν είναι αντίγραφο, ότι υπάρχει ένα μόνο στικ. Του το παρέδωσα ατύπως όπως ατύπως το είχα πάρει και του είπα ότι κατά την άποψη μου δεν μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό υλικό γιατί είναι προϊόν υποκλοπής», ανέφερε ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, ο κ. Διώτης παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της δικής του θητείας «υπήρξαν έρευνες για πολιτικά πρόσωπα κατά περίπτωση» αλλά «λίστα δεν καταρτίστηκε ποτέ γιατί οι υποθέσεις δεν είχαν συνάφεια μεταξύ τους».

Φ.Κουβέλης: Αρνητικό το γεγονός ότι δεν αξιολογήθηκε η λίστα

Την ανάγκη γνωστοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης σε σχετικές του δηλώσεις.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αρνητικό» το γεγονός ότι «δεν αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη λίστα εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως θα έπρεπε». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «κάθε λίστα που αφορά σε παράνομες πράξεις δεν είναι δυνατόν να παραμένει χωρίς τη αναγκαία αξιολόγηση».
Την ανάγκη γνωστοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης σε σχετικές του δηλώσεις.

Καπελέρης: Δεν παρέλαβα λίστα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου – Μόνο 10 ονόματα

«Εγώ δεν παρέλαβα καμία λίστα από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μου έδωσε 10 ονόματα για να τα ερευνήσω» τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης. Αναφερόμενος στην περιβόητη λίστα, ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε ποτέ καμία λίστα και ότι «ατύπως και εμπιστευτικά» ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου του ζήτησε να κάνει ελέγχους για 10 πρόσωπα προκειμένου να διαπιστώσει το προφίλ τους π.χ. δηλαδή ποιοι είναι και πού εργάζονται, σύμφωνα με το Real.gr
Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη στην εν λόγω λίστα που έφτασε στα χέρια του δεν υπήρχε «κανένα όνομα πολιτικού προσώπου αλλά ούτε επώνυμου οικονομικού παράγοντα», ενώ τα στοιχεία αφορούσαν καταθέσεις της προηγούμενης δεκαετίας. «Αμέσως μόλις ολοκλήρωσα τους ελέγχους παρέδωσα ατύπως τα αποτελέσματα στον κ. Παπακωνσταντίνου και έκτοτε αγνοώ την εξέλιξη του θέματος, καθώς εγώ έφυγα από το ΣΔΟΕ», υποστήριξε ο κ. Καπελέρης.
Σε ό, τι αφορά τους ελέγχους για πολιτικά πρόσωπα ο κ. Καπελέρης ισχυρίστηκε ότι, πλην των περιπτώσεων των κ.κ. Τσοχατζόπουλου και Μαντέλη, επί των ημερών του «δεν θυμάται να έγινε έλεγχος για άλλα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για εν ενεργεία βουλευτές». «Αν τώρα υπήρχε κάποια καταγγελία σε κάποια περιφερειακή διεύθυνση δεν το γνωρίζω», συμπλήρωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Εξετάστηκε ο πρώτος μάρτυρας

Χθες,  ο οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, εξέτασε τον πρώτο μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις αποκαλύψεις για τη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκε με βάση τη γνώση του για την υπό διερεύνηση υπόθεση. Την έρευνα διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης