Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται - Άγνωστο αν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου - Διαψεύδει τα περί διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο...

tags :
Στουρνάρας: Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται - Άγνωστο αν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου - Διαψεύδει τα περί διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο...
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται, δεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως σημείωσε, θέματα οικονομικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό.
Κληθείς να δώσει απάντηση στο αν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Οκτωβρίου, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.
Δεν έχει κανονιστεί ακόμα νέα συνάντηση με την τρόικα, έσπευσε να προσθέσει ο κ. Στουρνάρας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Παρακάμπτει την Τρόικα ο Σαμαράς – Ξεκινά γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους Ευρωπαίους ηγέτες προσδοκώντας σε πολιτική λύση για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ – Φόβοι για νέο κύκλο αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές


Την ώρα που η Τρόικα προσπαθεί να βρει έστω και ένα στοιχείο προόδου που να μπορεί να στηρίξει την θετική της γνώμη για την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ των 31,5 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, οι κυβερνητικοί παράγοντες προωθούν το σχέδιο να δοθεί η δόση με πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η ελληνική πλευρά θέλει να επωφεληθεί της συγκυρίας ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου, και να «εκμαιεύσει» από εκεί την έγκριση της δόσης, παρακάμπτοντας όλες τις ενστάσεις της Τρόικας. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε και του κυβερνητικού έργου δεν αφήνει περιθώρια για άλλη λύση, καθώς κανένας σχεδόν από τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί.
Το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας, έχει αναγκάσει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στο επόμενο σχέδιο, δηλαδή την απ’ ευθείας επικοινωνία με τους επικεφαλής της Τρόικας. Μάλιστα, σήμερα, Τρίτη, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. M. Barroso, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας A. Merkel, τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande, τον Ιταλό πρωθυπουργό M. Monti, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας M. Draghi και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου H. V. Rompuy.
Στις επικοινωνίες αυτές, ο πρωθυπουργός θα θέσει υπόψιν των Ευρωπαίων τα προβλήματα εφαρμογής τόσο μεγάλων περικοπών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη μείωση των δαπανών και στις διαρθρωτικές αλλαγές από ότι στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, ο Σαμαράς θα επισημάνει ότι έπραξε ότι ήταν δυνατόν με βάσει και τις αντοχές της κοινωνίας, στο επίπεδο των περικοπών. Επίσης θα δώσει μεγάλη σημασία και στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ επισημαίνεται και το πολιτικοκοινωνικό κλίμα στην Ελλάδα με έμφαση στην απειλή της κοινωνικής έκρηξης και της ενίσχυσης των άκρων.
Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα έχει να αντιμετωπίσει και την αρνητική στάση των Ευρωπαίων, καθώς στην ουσία θα παρακάμψει τους ελεγκτές της Τρόικα, δίδοντας έτσι για ακόμη μία φορά το κακό παράδειγμα στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ότι τα κριτήρια της βοήθειας είναι ελαστικά. Ήδη οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις με τη δημοσιονομική προσαρμογή σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ εάν συνεχιστούν οι εντάσεις με την Ελλάδα το κλίμα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται εις βάρος των υπολοίπων αδύναμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης