Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο της συνάντησης Merkel – Draghi – Προσπάθειες από την ΕΚΤ να σταματήσουν οι διαρροές και οι αντιδράσεις για το σχέδιο ΟΜΤ – Πιθανή η συζήτηση για haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο δημόσιος τομέας

tags :
Ελλάδα και Ισπανία στο επίκεντρο της συνάντησης Merkel – Draghi – Προσπάθειες από την ΕΚΤ να σταματήσουν οι διαρροές και οι αντιδράσεις για το σχέδιο ΟΜΤ – Πιθανή η συζήτηση για haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο δημόσιος τομέας
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται καθυστερημένα στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και η Ισπανία κωλυσιεργεί στο ζήτημα υποβολής του επίσημου αιτήματος για ένταξη στο μηχανισμό, η Γερμανίδα Καγκελάριος πραγματοποιεί την πρώτη της συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, του ΟΜΤ.
Η κατάσταση σε Ελλάδα και Ισπανία θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των συναντήσεων εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα και της υποβολής αιτήματος από την Ισπανία για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.
Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν περαιτέρω όσο θα πλησιάζει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται να δεσμευθεί ενώπιον του Draghi, πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν στην κατεύθυνση ανάσχεσης της κρίσης και πως δεν τα περιμένουν όλα από την ΕΚΤ.  Άλλωστε είναι σαφές: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δράσει χωρίς τις πολιτικές πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων.
Παράλληλα, δεδομένης της συνεχιζόμενης αντίδρασης της γερμανική κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, στα σχέδια της ΕΚΤ, η Καγκελάριος θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο κεντρικών τραπεζών, σε μια απόπειρα να πείσει τις αγορές πως η Ευρωζώνη είναι πέρα για πέρα ενωμένη.
Από τη μεριά του ο Draghi θα προσπαθήσει να σταματήσει για ακόμη μία φορά την πολυγλωσσία της Ευρώπης, η οποία προβληματίζει τους επενδυτές ροκανίζοντας την εμπιστοσύνη τους.
Η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα τη διετή παράταση που ζητά για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον πρωθυπουργό της χώρας J. M. Ayrault να ζητά να δοθεί στην Αθήνα μια ανάσα για να ολοκληρώσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις, διατυπώνεται ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών παλεύουν να οριστικοποιήσουν ισοδύναμες περικοπές αφού η τρόικα απέρριψε τις προηγούμενες προτάσεις ως «πολύ ήπιες», σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Οι δύο ισχυροί της Ευρώπης, ενδεχομένως να συζητήσουν και τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να διερευνά τις δυνατότητες για μεγαλύτερο haircut στα ελληνικά ομόλογα, σε μία προσπάθεια να κλείσει την τρύπα που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση παράτασης…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης