Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αν το ΤΧΣ εγγυηθεί τα νέα ελληνικά ομόλογα ίσως τα 50 δισ ανακεφαλαιοποίησης να μην επαρκούν – Το ΤΤ θα βρεθεί με θετική καθαρή θέση αλλά και πάλι θα σπάσει σε good και bad bank - Οι τιμές των ομολόγων από 28,9 μ.β. θα εκτιναχθούν στις 60-70 μ.β.

   Αν το ΤΧΣ εγγυηθεί τα νέα ελληνικά ομόλογα ίσως τα 50 δισ ανακεφαλαιοποίησης να μην επαρκούν – Το ΤΤ θα βρεθεί με θετική καθαρή θέση αλλά και πάλι θα σπάσει σε good και bad bank - Οι τιμές των ομολόγων από 28,9 μ.β. θα εκτιναχθούν στις 60-70 μ.β.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΧΣ και της Τρόικα ώστε να περάσει η πρόταση που έχει υποβάλλει να εγγυάται δηλαδή την αξία των νέων ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες.

Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων φθάνει τα 16-17 δις ευρώ και η τρέχουσα τα 7-8  δις ευρώ μαζί με τα ομόλογα για τα οποία είχε εγγυηθεί το EFSF.
Ουσιαστικά οι εγγυήσεις αφορούν περί τα 8 δις ευρώ.
Με δεδομένο ότι οι 4 συστημένες τράπεζες θα χρειαστούν 28 δις ευρώ, έχουν ήδη δαπανηθεί 6,67 δις ευρώ για το funding gap της ΑΤΕ και αν συμπεριληφθούν και τα 8 δις των εγγυήσεων των νέων ομολόγων τότε σωρευτικά θα απαιτηθούν 42 δις ευρώ και θα έχουν απομείνει άλλα 7 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για το ΤΤ και τις άλλες τράπεζες.
Ουσιαστικά μπορεί να μην επαρκούν τα 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι θα συμβεί με το ΤΤ;

Αν περάσει το σχέδιο – πρόταση του ΤΧΣ για τις εγγυήσεις στα νέα ομόλογα το ΤΤ διαθέτει 1,4 δις ευρώ μετοχικό κεφάλαιο μαζί με τις προνομιούχες μετοχές καθώς και 2 δις ευρώ ομόλογα δηλαδή κεφάλαια συνολικά 3,4 δις ευρώ όση είναι δηλαδή η ζημία από τα ομόλογα.
Σε αυτή την περίπτωση το ΤΤ δεν θα βρεθεί με αρνητική καθαρή θέση -2,4 δις ευρώ αλλά με οριακά θετική καθαρή θέση.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει την απόφαση να σπάσει σε good και bad bank;
Η Τρόικα έχει αποφασίσει να σπάσει το ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα καθώς θέλει να σπάσει τις συμβάσεις εργασίας.
Το κυριότερο όλων είναι ότι οι επίδοξοι μνηστήρες ζητούν να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα.
Άρα ακόμη και αν βρεθεί έστω και με οριακά θετική θέση το ΤΤ η διάσπαση του σε κακή και κακή τράπεζα είναι αναπόφευκτη.

Τι θα συμβεί με τις τιμές των νέων ομολόγων

Αν το ΤΧΣ τελικώς εγγυηθεί τα νέα ελληνικά ομόλογα
λέμε αν καθώς το ΔΝΤ συμφωνεί αλλά ΕΚΤ και ΕΕ διαφωνούν, τότε οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα εκτιναχθούν από τις 28,9 μονάδες βάσης στις 60-70 ή στο καλύτερο σενάριο 80 μονάδες βάσης. Αυτό μεταφράζεται σε απόδοση 7 με 7,5%.
Αν απορριφθεί η πρόταση οι τιμές θα υποχωρήσουν παρ΄ ότι στηρίζονται από τις αγοραστικές παρεμβάσεις των ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης