Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εντείνονται... παρασκηνιακά οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μαδρίτης για το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας - Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε διαρθρωτικά μέτρα... Θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα - Τι θα προβλέπει

tags :
Εντείνονται... παρασκηνιακά οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΕΕ και Μαδρίτης για το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας - Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε διαρθρωτικά μέτρα... Θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα - Τι θα προβλέπει
Κορυφώνονται... παρασκηνιακά οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και της Μαδρίτης, προκειμένου η Ισπανία να λάβει πακέτο διάσωσης, ώστε σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση που την απειλεί.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο για το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Κατά το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους, οι συζητήσεις μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν έχουν ενταθεί και μάλιστα, επικεντρώνονται σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Τα μέτρα αυτά καθορίζονται, καθώς είναι εκείνα που θα απαιτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές εν ευθέτω χρόνω.
Τα μέτρα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να έχουν στοχοποιηθεί, προτού υπάρξει το επίσημο αίτημα της Μαδρίτης για παροχή βοήθειας.

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ισπανία - Σουρεαλιστική η κατάσταση – Ανάσα από τη μείωση του κόστους δανεισμού, βέβαιοι οι επενδυτές για το αίτημα διάσωσης– Τα 100 δισ. ευρώ προορίζονται ρητά για τις τράπεζες διαμηνύει η Κομισιόν

Σουρεαλιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ισπανικές αγορές ομολόγων, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται την ώρα που οι επενδυτές αναμένουν την υποβολή αιτήματος από τη Μαδρίτη για συμμετοχή στο ΟΜΤ της ΕΚΤ. Τα 100 δις. προορίζονται ρητά για τις τράπεζες διαμηνύει εν των μεταξύ η Κομισιόν, απαντώντας στις φήμες για χρήση κεφαλαίων από την ισπανική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει τη διάσωση.
Αυξάνεται η αισιοδοξία στις αγορές ομολόγων για το άμεσο μέλλον της ισπανικής οικονομίας, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Μαδρίτη θα υποβάλλει αίτημα διάσωσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και προς το παρόν βρίσκεται μακριά από την επίτευξη συμφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων.
Η σημερινή δημοπρασία 10ετών και 3ετών ομολόγων ξεπέρασε το στόχο και κατέγραψε μειωμένο κόστος δανεισμού, με την απόδοση για τα 10ετή ομόλογα να υποχωρεί στο 5,66%, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το 7,62% που καταγρφόταν πριν από τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για τη διάσωση του ευρώ.
«Η κατάσταση στις δημοπρασίες της Ισπανίας είναι σουρεαλιστική. Οι εκδόσεις πηγαίνουν καλά διότι οι επενδυτές αναμένουν αίτημα της Μαδρίτης για συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ», σύμφωνα με τον Nicholas Spiro, managing director της Spiro Sovereign Strategy.
Όπως τονίζει ο Spiro υπάρχουν πολλά κομμάτια του παζλ, κυρίως πολιτικά, τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν τις επόμενες ημέρες ώστε να αποφασίσει η Μαδρίτη ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.
Εν τω μεταξύ, η πίεση προς την ισπανική κυβέρνηση να λάβει μια απόφαση συνεχίζεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais η κυβέρνηση Rajoy σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μέρος των 100 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες ώστε να αποφύγει μια συνολική διάσωσης της οικονομίας. Απαντώντας στο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας η Κομισιόν δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα 100 δισ. αφορούν αποκλειστικά τις ισπανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Citigroup, η επίδραση της δράσης της ΕΚΤ θα είναι σημαντική στην Ισπανία το 2013.
Η στενή παρακολούθηση της Ισπανίας από τους δανειστές αποτελεί όρο για τη διάσωση κι είναι κάτι που η Μαδρίτη προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο, σημειώνει η Citigroup. Οι αναλυτές προβλέπουν πλήρη διάσωση πριν από το τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης