Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πρόταση - σοκ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε επιτηδευματίες και εκμισθωτές ακινήτων - Θα φορολογούνται σαν... επιχειρήσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες

tags :
Πρόταση - σοκ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε επιτηδευματίες και εκμισθωτές ακινήτων - Θα φορολογούνται σαν... επιχειρήσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες
(upd9)Πρόταση – σοκ κατέθεσε ο Γ. Στουρνάρας στην πρωινή σύσκεψη που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Προβλέπει την επιβολή «κεφαλικού φόρου» ύψους 150 ευρώ σε εκμισθωτές ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες.
Την είδηση που αρχικά έδωσε η Ιπποκράτους επιβεβαίωσαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή σχετίζεται με την απαίτηση του μνημονίου, που υπεγράφη τον Μάρτιο, για αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο στο υπουργείο εξετάζουν την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Ειδικότερα:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις: θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί.
2. Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.
3. Θα καθιερωθεί μία νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια εισοδήματος.
4. Μελετάται η προς τα κάτω εξίσωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
5. Στο τραπέζι η πρόταση για την επιβολή κεφαλικού φόρου σε εκμισθωτές ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους έχουν αγροτικό εισόδημα, αλλά δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες.
Επίσης, θα υπάρξουν εκτεταμένες διασταυρώσεις από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στα εισοδήματα των πολιτών με τη χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ως τώρα.

Στον αέρα το πακέτο των 11,5 δισ. - Υπάρχει συμφωνία για 8 δισ. - Βενιζέλος: Να επιταχυνθεί η διαδικασία - Χάθηκε η ισορροπία - Κουβέλης: Να σταματήσει η τρόικα να επιτίθεται στην κοινωνία


Στον αέρα βρίσκεται ακόμη το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 -2014, καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Το στίγμα για την πορεία των σκληρών διαπραγματεύσεων έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, δηλώνοντας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών πως "ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτα".
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Κουβέλης, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων την επόμενη εβδομάδα...
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για μέτρα ύψους 8 περίπου δισ., ενώ υπολείπονται ακόμη 3,5 δισ.
Στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα με την τρόικα...

Βενιζέλος: Έχει διαταραχθεί η ισορροπία των μέτρων
Έχει διαταραχθεί η ισορροπία των μέτρων, διεμήνυσε σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Το πακέτο των 11,5 δισ. δεν έχει κλείσει. Υπάρχει συμφωνία για μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, υπολείπονται ακόμη 3,5 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
"Το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της σταθερότητας θα συμβάλλει στην οριστικοποίηση και την ψήφιση των μέτρων. Χρειάζεται κυβέρνηση 4ετίας και σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης", πρόσθεσε.
Όχι οριζόντια μέτρα, το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλιστεί, ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία. Να κλείσει το πακέτο και να τεθεί το αίτημα για επιμήκυνση, εξήγησε.
"Όχι στην τιμωρία της κοινωνίας. Η τρόικα αυτή τη διάθεση έχει, πρόσθεσε.
"Χρειάζονται περισσότερα φορολογικά έσοδα. Όχι όμως από τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα ισοδύναμα απέτυχαν ", εξήγησε.     
Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί ώστε αυτό το πακέτο μέτρων να είναι το τελευταίο και κοινωνικά δίκαιο, έσπευσε να προσθέσει ο κ. Βενιζέλος.

Κουβέλης: Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται

"Υπάρχουν διαφωνίες. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση", δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης.
Δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη, πρόσθεσε, απευθύνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα προς την τρόικα: Η κοινωνία έχει τα όρια της. Η τρόικα πρέπει να το καταλάβει αυτό
"Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται", σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Στουρνάρας: Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος
"Τα μέτρα που παραμένουν ανοικτά αφορούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Η αποδοτικότητα των διαρθρωτικών μέτρων είναι το σημείο τριβής με την τρόικα, πρόσθεσε, για να τονίσει πως "Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος".
"Το πακέτο παραμένει ανοικτό. Σύντομα η συμφωνία", έσπευσε να τονίσει ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης