Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας: Έως την Κυριακή θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα - Η συμφωνία διάσωσης δεν είναι η αιτία της ελληνικής κρίσης – Στο -25% η ύφεση στην χώρα έως το 2014 - Στο 1,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr

Στουρνάρας: Έως την Κυριακή θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα -  Η συμφωνία διάσωσης δεν είναι η αιτία της ελληνικής κρίσης – Στο -25% η ύφεση στην χώρα έως το 2014 - Στο 1,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές έλλειμμα το 2012 - Πλήρης επιβεβαίωση του bankingnews.gr
(upd3)Μέχρι την Κυριακή θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωσε για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
"Υπάρχει συντονισμός και συζήτηση για να καταλήξουμε στα μέτρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, ενώ την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης, δήλωνε ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν έως τις 7 Οκτωβρίου.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα οριστικοποιηθεί το πακέτο απάντησε "Ελπίζω μέχρι την Κυριακή".
Νωρίτερα, ο Υπουργός χαρακτήρισε δύσκολες τις συνομιλίες με τη Τρόικα, επισημαίνοντας ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Δύσκολες χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στο ελληνοκινεζικό επιμελητήριο.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, αιτία της ελληνικής κρίσης δεν είναι η συμφωνία διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αλλά οι δυσλειτουργίες του κράτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έως το 2014 η ελληνική οικονομία θα έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της κρίσης, ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί 15% από το 2010.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο στόχος του 2012 που έχει θέσει η Τρόικα θα επιτευχθεί, ενώ γνωστοποίησε πως το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 αναμένεται στο 1,5% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας πλήρως πρόσφατο δημοσίευμα του www.bankingnews.gr.
Όπως παραδέχθηκε ο Έλληνας αξιωματούχος, μέχρι τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις περικοπές και πλέον πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Τώρα πρέπει να τρέξουμε και στους τομείς της φοροδιαφυγής και του ανοίγματος της αγοράς και των επαγγελμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tι ανέφερε στις 13/9 το www.bankingnews.gr:

Τρόικα: Διπλάσιο πρωτογενές έλλειμμα θα έχει φέτος ο προϋπολογισμός - Θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ εξαιτίας της ύφεσης η οποία θα είναι δριμύτερη

Διπλάσιο θα είναι το πρωτογενές έλλειμμα που θα παρουσιάσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός. Τούτο αποτελεί εκτίμηση της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας με αφορμή την ολοκλήρωση του ελέγχου στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το μακροοικονομικό σενάριο των ξένων που θα περιλαμβάνεται και στην έκθεση αξιολόγησης που θα συντάξουν το επόμενο διάστημα και η οποία θα είναι έτοιμη έως τις 8 Οκτωβρίου, το πρωτογενές έλλειμμα για το 2012 αναμένεται να ανέλθει στα 2,2 με 2,3 δις. ευρώ. Θα ξεπεράσει δηλαδή το 1% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που είχε καταθέσει η  προηγούμενη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του στην Βουλή προέβλεπε φέτος πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δις. ευρώ.  
Μάλιστα, πριν από αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν όνειρα ακόμη και για πρωτογενές πλεόνασμα... Στόχο τον οποίο προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012 που είχε καταθέσει το Νοέμβριο στην Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρόκειται για μία πρόβλεψη η οποία σήμερα ακούγεται τουλάχιστον αστεία, αφού την περίοδο εκείνη που καταρτίζονταν ο προϋπολογισμός  κυβέρνηση και Τρόικα δεν είχαν υπολογίσει την επίπτωση που θα είχαν στην πραγματική οικονομία τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου.
Όπως αποδείχτηκε η ύφεση ήταν βαθύτερη με αποτέλεσμα το έλλειμμα ως παρονομαστής στο κλάσμα για τον υπολογισμό του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ να γίνεται χειρότερος.
Δηλαδή όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο θα μεγαλώνει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ύφεση για το 2012 δεν θα ξεπεράσει το 6,2% με 6,3% σε μέσα επίπεδα. Στοιχείο το οποίο δεν ασπάζεται η Τρόικα η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι θα είναι μεγαλύτερη.  Παρά ταύτα όμως δεν κάνει κάτι για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της.
Αντιθέτως, προτείνει μέτρα που θα την στραγγαλίσουν ακόμη περισσότερο ενώ δραματικές θα είναι και οι συνέπειες για την κοινωνία.
Εκτός από την οριστικοποίηση των μέτρων η κυβέρνηση πιέζεται και από την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δις. ευρώ που είναι συνδεδεμένη με αυτά.  Όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση  των μέτρων και η έκθεσης από τους δανειστές τόσο πίσω θα πηγαίνει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών  δείχνουν ως μήνα αποδέσμευσης της δόσης των 31,5 δις. ευρώ τον Νοέμβριο. Από την άλλη  τα ταμειακά διαθέσιμα στης χώρα μας επαρκούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης