Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 4 δισ. από τα μέτρα «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Τρόικας για το νέο πακέτο - Νέα συνάντηση σήμερα με τον Γιάννη Στουρνάρα - «Πρέσινγκ» των δανειστών σε Υπουργούς για να κλείσει έως την Κυριακή η λίστα με τα μέτρα

Στα 4 δισ. από τα μέτρα «κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Τρόικας για το νέο πακέτο - Νέα συνάντηση σήμερα με τον  Γιάννη Στουρνάρα - «Πρέσινγκ» των δανειστών σε Υπουργούς για να κλείσει έως την Κυριακή η λίστα με τα μέτρα
Τέσσερα δισ. ευρώ χωρίζουν την κυβέρνηση από την δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Και για να μπορέσει να την εκταμιεύσει θα πρέπει μέχρι την Κυριακή να έχει οριστικοποιήσει τη «λίστα» με τα νέα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ.
Εφόσον ανάψει και επίσημα το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και δη μέχρι και το 2016, τότε το νέο πακέτο λιτότητας θα γίνει επαχθέστερο κατά 1,7 δισ. ευρώ για τους Έλληνες πολίτες.
Από σήμερα και για τις επόμενες πέντε μέρες το «πρέσινγκ» της Τρόικας για την εξειδίκευση των μέτρων θα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.  Οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έχουν σήμερα νέα συνάντηση  με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ οι επαφές τους με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα είναι σε καθημερινή βάση.
Τακτικές  συναντήσεις θα έχει αυτή την εβδομάδα η Τρόικα και με τον Γιάννη Βρούτση, το Υπουργείο του οποίου θα κάνει τις μεγαλύτερες περικοπές από το πακέτο των 11,59 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει σε αυτό το πακέτο με μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Τον κύκλο των επαφών αυτών με την Τρόικα  άνοιξε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για τα 4 δισ. από τα μέτρα που οι ξένοι εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις.
Παρότι κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε χθες ότι «σημειώθηκε πρόοδος» στις συζητήσεις με την Τρόικα, πηγές που μετέχουν σε αυτές τις συσκέψεις ανέφεραν ότι η «τρύπα» των  4 δισ. ευρώ παραμένει, δίνοντας έτσι ένα στίγμα ότι οι συζητήσεις με τους δανειστές έχουν σκαλώσει.
Αγκάθια στις διαβουλεύσεις παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και το μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και των  ασφαλιστικών ταμείων θα είναι κατά 911 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί μία τόσο μεγάλη εξοικονόμηση.
Ενστάσεις έχουν οι ξένοι και για την μετάθεση πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να περισταλούν οι αμυντικές δαπάνες, αφού όπως υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων.
Σε επίπεδο μέτρων η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 66 ή και στα 67 έτη, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ενώ, πληροφορίες  που προέρχονται από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέκρουαν σχεδόν κάθε σκέψη για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούνται λύσεις τύπου εφεδρείας ή εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης