Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα η Merkel – Δηλώνει ότι «ματώνει η καρδιά της» - Άρθρο - παρέμβαση Barroso για παραμονή στο ευρώ – Αλλάζει η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο κατά τη Le Monde

tags :
 Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα η Merkel – Δηλώνει ότι  «ματώνει η καρδιά της» - Άρθρο - παρέμβαση Barroso για παραμονή στο ευρώ – Αλλάζει η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο κατά τη Le Monde
Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, επισημαίνοντας ωστόσο για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Την ίδια ώρα η γαλλική εφημερίδα Le Monde βλέπει τέλος στην ελληνική λιτότητα τον Οκτώβριο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η Τρόικα δεν αποτελεί κάποιο διαβολικό εργαλείο αλλά τους απεσταλμένους της Ευρώπης στη χώρα μας. Ενδεικτική είναι η φράση της Angela Merkel, ότι «ματώνει η καρδιά της», για την ελληνική κρίση.
Η αναμονή της έκθεσης της τρόικας είναι απαραίτητη, όπως επανέλαβε η Καγκελάριος, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.  
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει περικόψει τις δαπάνες και ήρθε η ώρα να επικεντρωθεί στη φορολογία.
Όσον αφορά την κρίση της ευρωζώνης και το ρόλο της Γερμανίας, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η χώρα της δεν  μπορεί να θυσιάσει τις εξαγωγές για να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες της ευρωζώνης.
Η Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζοντας τη σημασία  της διατήρησης της ανεξαρτησίας της, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία θα εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.  Σύμφωνα με την ίδια, η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί προς την μεγαλύτερη πολιτική σύγκλιση, με τις αποφάσεις να είναι αναγκαίο να ληφθούν έως το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε άρθρο της σήμερα, αναφέρει ότι οι πιέσεις για σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αναμένεται να τερματιστεί τον Οκτώβριο, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης, και ιδίως η Angela Merkel έχει πλέον πειστεί στο αδιέξοδο που οδηγεί η πολιτική αυτή.
Σύμφωνα με τους Γάλλους αρθρογράφους, από τότε που ανήλθαν στην εξουσία ο Mario Monti και ο F. Hollande, η Merkel έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη συνταγή της λύσης στην κρίση, με αποτέλεσμα να δούμε στο προσεχές Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής να τερματίζονται οι πιέσεις για σκληρή λιτότητα.
Σύμφωνα με τη Le Monde, το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, συζήτησε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα προγράμματα λιτότητας της Πορτογαλίας, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μία παρόμοια απόφαση και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος και στην Ελλάδα.

Άρθρο – παρέμβαση Barroso: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ


Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ», ο κ. Barroso εκφράζει την πεποίθηση ότι χρειάζεται νέα συμφωνία στην ευρωζώνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Μόνο από κοινού οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Για αυτό χρειάζεται μια νέα συμφωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Σ΄ ολόκληρη την ΕΕ εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και μέτρα λιτότητας. Δημιουργήθηκαν μηχανισμοί στήριξης, με την ΕΚΤ να έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει το ευρώ. Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ευκαιρία για ένα σημείο καμπής στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και όλες οι άλλες χώρες δεν αφήσουν περιθώριο για αμφιβολίες όσον αφορά στη βούλησή τους να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τότε θα τα καταφέρουμε», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να μείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ακεραιότητας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών», καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

(Πρώτη ενημέρωση: 12:16)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης