Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Λιτότητα 13,6 δισ. ευρώ έως το 2016 απαιτεί η Τρόικα μετά το πρώτο ναι της 2ετούς επιμήκυνσης - Ανακατανομή των επώδυνων μέτρων θα επιδιώξει ο Γ. Στουρνάρας - Οριστικοποιείται αυτή την εβδομάδα το πακέτο

  Λιτότητα 13,6 δισ. ευρώ έως το 2016 απαιτεί η Τρόικα μετά το πρώτο ναι της 2ετούς επιμήκυνσης - Ανακατανομή των επώδυνων μέτρων θα επιδιώξει ο Γ. Στουρνάρας - Οριστικοποιείται αυτή την εβδομάδα το  πακέτο
Ορίζοντα τετραετίας θα έχουν τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ που οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Η Τρόικα από την πλευρά της έχει ήδη ζητήσει το νέο «πακέτο» λιτότητας να ψηλώσει στα 13,61 δις. ευρώ από την στιγμή που η Αθήνα παίρνει «ανάσες» στην προσαρμογή.

Η πρόταση που είχαν υποβάλλει οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προβλέπει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να παρατείνει κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα της, δηλαδή το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, αντί του 2014, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 1,715 δις. ευρώ.
Εκ των οποίων τα 1,027 δις. ευρώ θα πρέπει να επιβληθούν το 2015 και τα 688 εκατ. ευρώ το 2016.
Η κυβέρνηση είχε προτείνει στους δανειστές ότι η επιπλέον εξοικονόμηση των 1,7 δις. ευρώ θα προέρχονταν μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάτι για το οποίο αντιδρούσε η Τρόικα.
Στο οικονομικό επιτελείο κατάφεραν τελικά να πείσουν τους απεσταλμένους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ κάνοντας ακόμη πιο επώδυνες τις παρεμβάσεις του πακέτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τρόικα να κάνει δεκτή την πρόταση αύξηση των εσόδων κατά 1,9 δις. ευρώ από την φοροδιαφυγή και να «κλειδώσει» η παράταση προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ως εκ τούτου ο Γιάννης Στουρνάρας, θα επιχειρήσει από αυτή κιόλας την εβδομάδα τνα θέσει επί τάπητος το θέμα της ανακατανομής των μέτρων του πακέτου λιτότητας.
Αυτό θα γίνει με γνώμονα την ύφεση που συνεχίζει να στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία.
Κεντρική κατεύθυνση του υπουργού Οικονομικών είναι εκτός από τις περικοπές και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων και οι οποίες θα «σπάσουν» σε τέσσερα αντί σε δύο χρόνια που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με την Τρόικα, να υπάρξουν παράλληλα και μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης.
Να σημειωθεί ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου στην διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν: η καταβολής της δόσης των 31,5 δις. ευρώ που τοποθετείται για τον Νοέμβριο, η παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι περαιτέρω ενέργειες εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Θα προηγηθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου η έκθεση της τρόικας για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή την εβδομάδα οι επικεφαλής της τρόικας θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε υπουργεία στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Αυτή τη στιγμή η Τρόικα έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τα 7,5 από τα 11,6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση… ισχυρίζεται ότι η Τρόικα έχει κάνει πίσω με τις απολύσεις και επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη αλλά και στη μείωση του εφάπαξ της αποζημίωσης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης