Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζεται το θρίλερ για την οριστικοποίηση των μέτρων της διετία 2013 -2014 - Γ. Στουρνάρας: Υπήρξε πρόοδος αλλά είναι νωρίς ακόμη - Πιο διαλλακτική εμφανίστηκε η τρόικα

Συνεχίζεται το θρίλερ για την οριστικοποίηση των μέτρων της διετία 2013 -2014 - Γ. Στουρνάρας: Υπήρξε πρόοδος αλλά είναι νωρίς ακόμη - Πιο διαλλακτική εμφανίστηκε η τρόικα
(upd3)"Yπήρξε πρόοδος αλλά είναι νωρίς ακόμη να πούμε κάτι" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας της συνάντησής του με το κλιμάκιο της τριμερούς, χωρίς να θέλει να πει κάτι περισσότερο αναφορικά με τις αρχικές ενστάσεις της τρόικας για το πακέτο των μέτρων.
Η δήλωση του κ. Στουρνάρα δίνει ένα στίγμα ότι το πακέτο των περικοπών εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, κάτι που σημαίνει πως τα μέτρα που θα προκριθούν θα είναι αρκετά επώδυνα για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν διαλλακτικοί και άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να κάμψει τις ενστάσεις των δανειστών ως προς την απόδοση των εξής πέντε μέτρων: Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, την μετάθεση της πληρωμής των αμυντικών δαπανών, τον  περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών,  την εφαρμογή της  εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ως προς το τελευταίο μέτρο και για το οποίο εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης,  πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αναμένεται να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και να δώσουν μία πίστωση χρόνου στο οικονομικό επιτελείο ώστε να μαζέψει τα 2 δις. ευρώ που έχει υποσχεθεί.
Τούτο πιστοποιεί και το «κρεσέντο» των διασταυρώσεων στα εισοδήματα των πολιτών που πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών σε μια προσπάθεια να συλλάβει φορολογητέα ύλη που φοροδιαφεύγει.
Χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν κληθεί από την Εφορία να δώσουν εξηγήσεις για περιουσιακά τους στοιχεία τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τα που δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στην Εφορία.
Την συγκεκριμένη περίοδο στην Γενική Γραμματεία πραγματοποιούν εκτεταμένες αντιπαραβολές  στα ενοίκια που δήλωσαν τα δύο τελευταία χρόνια ενοικιαστές με αυτά που εμφάνισαν με την σειρά τους οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων.
Ταυτόχρονα τσεκάρουν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ένας φορολογούμενος προκειμένου να έχουν μία πρώτη εικόνα εν όψει  του περιουσιολογίου που θα φτιάξουν στο υπουργείο Οικονομικών το 2013 με αυτά που θα δηλώσουν αναλυτικά 8,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Το περιουσιολόγιο είναι να «όπλο» το οποίο θα βγάλει σήμερα τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Χ. Σταικούρα και τον Γιώργο Μαυραγάνη από την δύσκολη θέση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής  στην οποία θα βρεθεί από την Τρόικα.
Ας σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος η Τρόικα δεν δεχόταν να εγγραφούν στο «πακέτο» των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή. Ζητούσε από την κυβέρνηση  να εμφανίσει πρώτα συγκεκριμένα,  μετρήσιμα αποτελέσματα, και μετά να υπολογίσει το κονδύλι από το συγκεκριμένο μέτωπο.
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν  σήμερα να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία για τα 4 δις. από τα μέτρα που είχε αμφιβολίες έτσι ώστε ο Γιάννης Στουρνάρας να πάει «διαβασμένος» στη Λευκωσία την Παρασκευή όπου θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup.
Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα θα είναι αρκετά επώδυνα για τους Έλληνες και θα κομίσουν νέα βάρη σε όλα τα νοικοκυριά.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τα ψηφίσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος έχοντας  σύμμαχο τον «τρόμος» των απολύσεων στο Δημόσιο που σκόρπισε σε 700.000  εργαζόμενους για να μπορέσει να «ψαλιδίσει» περαιτέρω συντάξεις, ειδικά μισθολόγια, προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα…

Η Τρόικα επιμένει για:


-  Απολύσεις στο δημόσιο

-  Εκ περιτροπής εργασία στο δημόσιο

- Εφαρμογή νέων μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα

- Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις

- Πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων

- Μείωση αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα

- Κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

-Περικοπή δώρων κ επιδομάτων στο δημόσιο ( 13η και 14η σύνταξη)

-Μείωση μέχρι 35% στο εφάπαξ

-Εξπρές αποκρατικοποιήσεις και πώληση ακίνητης περιουσίας δημοσίου

-Άμεση δήμευση περιουσιών για φοροδιαφυγή

-Άμεση προώθηση στις φορολογικές δίκες

-Άμεση εφαρμογή περιουσιολογίου

-Πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών

-Με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα προνοιακά επιδόματα

-Τέλος στα εποχικά επιδόματα ανεργίας


Οι σχεδιαζόμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

-Ένστολοι : 6% ή 7,5%  με αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας

-Γιατροί ΕΣΥ:  13%

-Δικαστικοί: 23%

-Πανεπιστημιακοί : 18% κατά μέσο όρο

-Διπλωμάτες- Ιερείς: 20%

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης