Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά προς Draghi (ΕΚΤ) πως το Μνημόνιο θα τεθεί και πάλι σε τροχιά και θα εφαρμοστεί - Νέες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πληροφορίες για αίτημα μετάθεσης των πληρωμών των ομολόγων λήξης 2013-2015

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά προς Draghi (ΕΚΤ) πως το Μνημόνιο θα τεθεί και πάλι σε τροχιά και θα εφαρμοστεί - Νέες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πληροφορίες για αίτημα μετάθεσης των πληρωμών των ομολόγων λήξης 2013-2015
(upd3)Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης πως το μνημόνιο της Ελλάδας θα τεθεί και πάλι σε τροχιά και θα εφαρμοστεί πιστά μετέφερε ο πρωθυπουργός. Α. Σαμαράς στον διοικητή της ΕΚΤ, M. Draghi, με τον οποίο συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς κατέθεσε στον Draghi πρόταση που αφορά στην μετάθεση για το 2020 των  πληρωμών των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ και λήγουν το 2013-2015.

"Η Ελλάδα έλαβε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ, μετά το πέρας της συνάντησης Draghi - Σαμαρά.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τον Draghi πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επανέλθει σε σταθερή τροχιά η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. "Oι κ. κ. Draghi και Σαμαράς συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την ανόρθωση της οικονομίας της", σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν " τονίζεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.

"Συναντήθηκα με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συζητήσαμε και με τους συνεργάτες του για τις προοπτικές της χώρας μας αλλά και της Ευρωζώνης. Του εξέφρασα τη στήριξη μας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για να δώσει σταθερότητα στη νομισματική ένωση, να δώσει διέξοδο στην κρίση χρέους και να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις των κερδοσκόπων", ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σαμαράς.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο πρωθυπουργός "μιλήσαμε ακόμη για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για να ανακτήσει την αξιοπιστία της και για να βγει από την κρίση. Επέμεινα ότι είμαστε αποφασισμένοι να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και παράλληλα να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ο κ. Draghi αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας. Σήμερα έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το ραντεβού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ την ίδια ώρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι επαφές της τρόικας με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης. Επί τάπητος τα εργασιακά θέματα στην κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Βρούτση, ενώ οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δανειστών με τον κ. Προβόπουλο. Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Προβόπουλο θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, με το ζήτημα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε χθες τις επαφές για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς πραγματοποίησε συνάντηση με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν οι γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τους όρους πώλησης της της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole και την εξυγίανση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.
Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου είχαν κατά τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου και διοικητικούς παράγοντες.
Αναμένεται να τεθούν, επίσης, γενικότερα θέματα των εργασιακών σχέσεων και τα σενάρια περικοπών σε ασφαλιστικές παροχές και προνοιακά επιδόματα.
Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού, με τον οποίο συνδέονται διάφορα επιδόματα και οι μισθολογικές ωριμάνσεις, έχει όμως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα καθορίζεται το ύψος αυτού.
Η τρόικα, έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα της συνολικής μείωσης του κόστους εργασίας, ενώ στην επιστολή στελεχών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προτείνεται η μείωση του προστατευτισμού στην ελληνική αγορά εργασίας, με την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα, να ρυθμίζουν οι ίδιες τα θέματα απασχόλησης του προσωπικού με βάση τις ανάγκες τους.
Εν τω μεταξύ, αύριο το απόγευμα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, θα έχουν, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η εν λόγω συνάντηση θα προηγηθεί της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και στόχος είναι η εύρεση της «κοινής συνισταμένης» με την τρόικα, εν όψει του Eurogroup, την προσεχή Παρασκευή, στη Λευκωσία.

Συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ

Με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, συναντάται σήμερα στη Φρανκφούρτη  ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Τέσσερα είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης. Καταρχήν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον διοικητή της ΕΚΤ το ζήτημα της επιβολής haircut στα ελληνικά ομόλογα 38 δισ. ευρώ, ονομαστικής αξίας 50 δις. ευρώ, τα οποία έχει στην κατοχή της η EKT και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI.
Επίσης ο κ. Σαμαράς θα θέσει  και το θέμα της έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας. Στον απόηχο της ανακοίνωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT) από την ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαπιστώσει κατά πόσο οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας αφορούν και την Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν η χώρα μας, η οποία βρίσκεται ήδη σε μηχανισμό διάσωσης, θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο μηχανισμό ESM που θα ενεργοποιηθεί στη συνέχεια και στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει με τον κ. Draghi τους όρους ανακεφαλαιοποίησης αλλά και την παρεχόμενη ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Draghi την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να καταθέσει αίτημα για χαλάρωση των όρων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης