Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σενάρια – τρόμου για εργασία και συντάξεις φέρνουν οι ενστάσεις της Τρόικας για τα 4 δισ. από τα μέτρα της επόμενης 2ετίας – «Επί ποδός» για να κλείσει το «πακέτο» - «Τρέχει και δεν φτάνει» με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Στουρνάρας

Σενάρια – τρόμου για εργασία και συντάξεις φέρνουν οι ενστάσεις της Τρόικας για τα 4 δισ. από τα μέτρα της επόμενης 2ετίας – «Επί ποδός» για να κλείσει το «πακέτο» - «Τρέχει και δεν φτάνει» με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο Στουρνάρας
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία μέχρι το Εurogroup της Παρασκευής θα πρέπει να έχει εξειδικεύσει τα 4 δισ. από τα μέτρα που αμφισβητεί η Τρόικα και να έχει έτοιμο το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Χθες, πάντως κυκλοφόρησαν σενάρια με την κυβέρνηση να εξετάζει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στον Γιάννη Στουρνάρα θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο το γεγονός οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να έχουν προλάβει να συντάξουν το βασικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του «πακέτου» των μέτρων βρίσκεται στον «αέρα».
Έτσι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να μεταθέσει για την επόμενη εβδομάδα την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Βουλή και με το οποίο θα δίνεται μία γεύση για τον φορολογικό και εργασιακό «τυφώνα» που θα έρθει τα επόμενα δύο χρόνια ( 2013 – 2014).
«Πυρετός» συσκέψεων χθες για το οικονομικό επιτελείο που θα πρέπει έως την Παρασκευή ακόμη κι αν δεν έχουν ανακοινωθεί στο εσωτερικό τα μέτρα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στους συναδέλφους του Υπουργούς στο άτυπο Eurogroup και Εcofin που θα διεξαχθούν την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα στην Λευκωσία.
Όπως, έχει ήδη μεταδώσει το «bankingnews» η Τρόικα θεωρεί ότι 4 δις. από τα 11,88 δισ. ευρώ του πακέτου μέτρων της επόμενης διετίας δεν έχουν αντίκρισμα, διατηρώντας έτσι επιφυλάξεις για το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ενέτεινε τις πιέσεις για δραστικό περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων μέσω απολύσεων και για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς ( ειδικά μισθολόγια) και συντάξεις. Ακόμη και του ΟΓΑ που για την κυβέρνηση αποτελούν «κόκκινη γραμμή».
Χθες, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος προσπαθούσαν να «φωτίσουν» εκείνες τις περιοχές του πακέτου των μέτρων που για τους επικεφαλής της Τρόικας αποτελούσαν «γκρίζες ζώνες».
Πρόκειται για:
1. Την πρόβλεψη για δημοσιονομικό όφελος 167 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ απόρησαν για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει τώρα να εφαρμόσει την συγκεκριμένη Μνημονική δέσμευση όταν πριν από μερικούς μήνες «συνελήφθη» ανακόλουθη ως προς το ίδιο μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, στις 8 Αυγούστου, οι εμπειρογνώμονες των δανειστών μας είχαν ανακινήσει ακόμα και θέμα εκ περιτροπής απασχόλησης (paid furlough) σε οργανισμούς του Δημοσίου, με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή του μοντέλου αυτού διευρύνεται διεθνώς και πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να ισχύουν και για το δημόσιο.
2. Την παρατεταμένη ασυνέπεια που επιδεικνύει η κυβέρνηση στο μέτωπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η τρόικα θεωρεί έωλο τον στόχο των 1,9 δις. ευρώ που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος έχει «κουρευτεί» στο μισό.
3. Την εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από την κατά 25% μείωση στις ελαστικές δαπάνες του Δημοσίου (λειτουργικά και καταναλωτικά έξοδα) .Οι δανειστές αναμένουν αναλυτική εξήγηση για το πώς θα προκύψει το ποσό αυτό.
4. Τον περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων κατά 911 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί τόσο μεγάλη εξοικονόμηση.
5. Την μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε να περισταλούν οι αμυντικές δαπάνες. Η Τρόικα παρατήρησε ότι μέτρο δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων.
Το μείζον πρόβλημα είναι βεβαίως πως αν η τρόικα απορρίψει οριστικά τα μέτρα αυτά, τότε είναι άμεσος ο κίνδυνος για ακόμα σκληρότερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το όριο των κλιμακωτών περικοπών στις κύριες συντάξεις να «συμπιέζεται» πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, η καχυποψία της τρόικας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την υστέρηση ύψους 2,24 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στα έσοδα το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, ανοίγουν τον δρόμο για πρόσθετα φορολογικά μέτρα αλλά και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης